Soğan Ağacı Yapalım!
Soğan Ağacı Yapalım!
Balkonunuzda veya mutfak pencerenizin önünde şöyle güzel ve verimli bir soğan ağacınız olsun istemez miydiniz? O halde hadi Soğan Ağacı Yapalım! Soğan ağacınız sayesinde her dem taze yeşil soğanınızdan koparıp salatalara veya yemeklere dahil edebilirsiniz. Soğan ağacının en güzel tarafı alandan kâr etmesi… Ortalama 2-3 metrekareye ekeceğiniz soğanları, soğan ağacı sayesinde olsa olsa çeyrek metrekareye ekebiliyorsunuz. Hadi o halde soğan ağacımızı yapmaya başlayalım.
1- Önce ağacı inşa edeceğimiz uygun büyüklükte boş bir pet şişe veya onun yerine geçebilecek uygun bir kap seçiyoruz. Şişenin üzerine, resimde görüldüğü üzere, ekeceğimiz soğanın adetine ve boyutuna göre uygun sayı ve çapta delikler açıyoruz. Bu arada şişenin dibine de drenaj için delikler açmayı unutmayın sakın.
2- Şişenin ilk olarak zeminine birkaç cm kalınlığında toprak döküyoruz. Dökeceğimiz toprak katmanı ilk soğan deliklerinin bulunduğu hizaya kadar olacak. Sıra geldi ilk soğanlarımızı toprakla buluşturmaya. Soğanların filizlenecek olan uçlarını deliklere, köklerinin olduğu ucunu da şişenin iç kısmına gelecek biçimde aşağıdaki resimde görüldüğü gibi ekiyoruz. Daha sonra soğanların üzerini toprakla dolduruyoruz; ta ki, ikinci soğan deliklerinin bulunduğu hizaya gelinceye kadar… Soğan ekme ve toprak dökme işlemlerini sırasıyla, şişemiz ağzına dek dolana kadar sürüdürüyoruz. En üst katmana da kalan soğanlarımızı diziyoruz.
3- Soğan ağacımız hazır. Saksımızı günün çoğu zamanında güneş alan uygun bir yere koyalım. Gerekli kontrolleri sağlayarak sulamayı ihmal etmeyelim. Bu arada, toprak olarak bir ölçü iyi bahçe toprağı, bir ölçü torf ve bir ölçü de solucan gübresi kullanmanızı tavsiye ederiz. Eğer malzemeleri itinayla seçerseniz organik soğan yetiştirmeniz gayet mümkündür. Soğan Ağacı Yapalım!
4- Soğanlarımız kısa bir süre sonra hızla büyümeye ve boy atmaya başlayacaklar. Taze taze ve afiyetle tüketebilirsiniz.
5- Soğanlarınızı hasat ederken temiz bir makas kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Eğer çekere koparmak isterseniz soğanı kökten yerinden çıkartabilirsiniz
Not: Soğan ile ilgili daha fazla bilgi için Soğan ve Soğanın Faydaları adlı konuya göz atabilirsiniz.
İşte size yeni sezon üretimim:
Plastik ve türevleri kanserojenken böyle projeler bana çok tehlikeli geliyor. Çünkü bitki büyürken yavaş yavaş bu zararlı maddeleri bünyesine alıyor ve bizde onu yediğimizde vücudumuza geçiyor.
Uçlarını kesmeye gerek yok aslında. Bazen soğanın taze filizi çıkmadan onu kapatan kabuk çürüyor ve soğan filizlenmiyor. Bu nedenle kesiliyor ama doğru kesilmezse filizi de kesilebilir. Siz yapacak olursanız soğanların uç kısmı gözükecek biçimde dış kabuğu hafifçe açın yeter.
Kolay gelsin.
s.a. merak ettiğim soğanları ekmeden önce neden uçlarını kestiniz. başka yerde rastlamadım.