Sarı Karides çiçeği
Çiçeği açtığında karidese benzediğinden, karides çiçeği denilmektedir. Uzaktan bakıldığında mum alevine benzediğinden kandil çiçeği olarak ta söylenmektedir. Bazı bölgelerde bu çiçeğe mısır çiçeği denilmektedir. Acanthaceae (Ayıpençesigiller) familyasının Pachystachys cinsindendir. Latince adı Pachystachys Lutea dır.
Kandil çiçeği konik yukarı yönlü çok gösterişli sarı çiçekleri yanında asıl çiçeği olan beyaz çiçekleri açar. Bu beyaz çiçekler çok gösterişli değildir. Güney ve batı bölgelerimizde yarı gölge mekanlarda kullanılabilir. Azami -6 C ye kadar dayanıklıdır. Diğer bölgelerde iç mekan bitkisi olarak güzel bir alternatiftir.

sarı karides çiçeği
Karides çiçeği bakımı nasıl yapılmalıdır?
Sarı karides çiçeği saksıda iç mekan süs bitkisi olarak yetiştirilmeye oldukça uygundur. Uygun koşullar sağlanırsa yıl boyu çiçek açtırılabilir. İç mekanda 60-100 cm. kadar büyüyebilir. Doğal ortamında dışarıda 2 mt boy yapabilmektedir. Doğal ortamında orman çiçeği olduğunu görmekteyiz. Buradan yola çıkarak nemli ve havadar ortamları sevdiğini direk güneş ışığı olmayan fakat aydınlık yerleri sevdiğini söyleyebiliriz. Aydınlık ve güneşi sever fakat direk güneş ışıkları ince yapraklarını yakabilmektedir. Bu yüzden özellikle yaz mevsiminde direk güneş ışıklarından korunaklı yerlerde bulundurmak gerekir. Evlerde güneş gören havadar pencere önleri gelişim için iyidir. Havası çok kuru yerlerde dışarıda dikim yapılacaksa havuz ve su birikintisi olan yerler daha ideal olacaktır. Evde ise kuru havayı arada yapraklarına su fıslatarak nemlendirme yapmanız daha iyi olacaktır.
Toprak isteği: Hafif asitli ve nört toprakları sever. Bulabiliyorsanız orman toprağı (çam ibreli veya kestane gübreli) ve humuslu toprağı karıştırıp saksıda kullanın. Yanmış koyun gübresi veya solucan gübresi karışıma bir miktar karıştırabilirsiniz. Her 2-3 yılda bir toprağını yenilemeniz bitkinin daha sağlıklı büyümesini sağlayacaktır.
Sulama zamanı: Yazın toprak kurumadan fakat kurumaya yakın, kışın biraz kuruduktan sonra azar azar sulama yapın. Genelde yazın suyu sever fakat toprak aşırı ıslak olmasın. Su çok kireçli ve tuzlu olmamalıdır.
Karides çiçeği budama: Budama ile çiçeğinizi istediğiniz formda büyütebilirsiniz. Bol çiçeklenme için uç alma yaparak dallanmayı teşvik etmelisiniz. Çiçeği kuruyan dallar budanır. Yine fazla sıkışık olan dallar seyreltilmelidir.
Dalları ince olduğundan yanlarına destek çubukları gerekmektedir. Fakat büyüdükçe dalları kalınlaşır ve desteğe ihtiyaç duymaz.
Çoğaltılması: Basitçe çelikle yapılmaktadır. Bunun için ilkbaharda alacağınız uç sürgününü nemli bir toprağa gömüp üzerine naylon örterseniz nemli ortamda kısa zamanda köklenecektir. İlkbaharda bu şekilde köklenen bir çelik o yılın yazında çiçek verecek olgunluğa gelmektedir.

Sarı karides çiçeği

mısır çiçeği

kandil çiçeği
Sarı karides çiçeğini, ikliminiz uygunsa bahçenizde yetiştirebilirsiniz. Yada balkonunuzda ve kışın ev içinde kolayca ve zahmetsizce yetiştirebilirsiniz.
http://www.e-kamkat.com web sayfamızda mevcut.
e-kamkat.com web sayfasında mevcut. Tavsiye ederim…
Sari karides cicegi yetistiren tanidigim var ilgilenenler varsa gorusebiliriz
sukuleydi15 instagram adresine sorun onda var
Turgutreiste bir bayan yetiştiriyor ben aldım
Sarı karides çiçeğiyle turuncu karides çiçeği bakıyorum varmı acba sizde ???????????
Sarı Karides çiçeğini yetiştirdim bir vakitler. Şimdi Bodrum’da daha rahat yetiştirebilirim diye düşünüyorum. Aradım bulamadım. Acaba bunun için önereceğiniz bir adres var mı? Teşekkür ederim.