Karton Kutuda Yeşillik Yetiştirme
Karton Kutuda Yeşillik Yetiştirme
Balkon bahçeciliği artık bir hobi olmaktan çıktı ve neredeyse balkonu olan her evin vazgeçilmezi haline geldi… Mutfağınızda pişmekte olan yemeğe en taze ve aroması en yüksek bitkileri, baharatları temin etmenin en hızlı ve kolay yolu ihtiyacınız olan şeyleri bir saksıda yetiştirmektir. Ancak bu defa konu çok farklı; Karton Kutuda Yeşillik Yetiştirme
Göründüğü gibi… Evet! Tam da göründüğü gibi… Bildiğiniz karton kutuda o güzelim yeşillikleri yetiştirebilirsiniz…
Asya Yeşillikleri tam güneşte veya yeterli ışığın olduğu kısmı gölgelik yerlerde yetiştirilebilir. Yetiştirme için bol kompost kullanın ve toprağı nemli tutun. Havalar ısınmadan hemen önceki ilkbahar bu bitkileri yetiştirmek için en ideal zamandır. Tohumları 1-2 hafta içinde çimlenir ve 30 gün içinde bitkilerin yapraklarını toplamaya başlayabilirsiniz. Karton Kutuda Yeşillik Yetiştirme çalışması ortalama dört haftada tamamlanabilecek bir iştir.
Malzemeler:
- İki Adet Karton Kutu
- Çöp Torbaları
- Çakıl Taşları
- Saksı Toprağı
- Asya Yeşillikleri Tohumları (seçme yapabilirsiniz) (İnternette çeşitli tarım siteleri Asya Yeşillikleri seçme tohumları satmaktadırlar.)
- Sulama Kabı
- Temiz Polietilen Torba
Yapılışı:
1. Karton Kutuları Dikim İçin Hazırlayın
Karton kutuların içlerine çöp torbalarını yerleştirin. Ardından kenarlardan ve dipten birkaç noktaya drenaj delikleri açın. Bu delikleri çok fazla geniş olmamasına dikkat edin, aksi halde karton kutu, ürünlerimizi hasat edemeden parçalanabilir.
Ardından kutunun içine döşediğimiz çöp torbasının içini drenaj için çakıl taşlarıyla doldurun ve üzerine saksı toprağını koyun. Kutuyu ağzına dek silme doldurmayın. Doldurduktan sonra toprağı nemlendirin.
2. Tohum Yataklarını Hazırlayın
Parmağınızla, kutu boyunca 1 cm derinliğinde kanallar oluşturarak tohum yataklarını hazırlayın. Kanallar düz bir çizgi şeklinde olmalıdır.
3. Tohumları Yataklara İnce Bir Sıra Şeklinde Ekin
Tohumları yatağa ince bir sıra halinde dikkatlice bırakın ve ardından bir fısfıs sulama kabıyla, tohumları yerlerinden hareket ettirmeden nemlendirin. Ardından çimlenmenin gerçekleşmesi için karton kutunun üzerini temiz bir polietilen örtü ile kaplayın.
4. Kurak Havalarda Gözlem Yapın
Bu bitkilerin iyi sulanmış olmaları gerekmektedir. Aksi halde, bu bitkiler leziz yapraklar üretmeyi durdururlar ve tüm enerjilerini boy atıp uzamaya, çiçeklenmeye ve tohum üretmeye vereceklerdir. Amaçları ölmeden önce yaşam döngülerini sağlayacak olan tohumları üretmektir.
5. Fidelerin Bakımını Yapın
Filizler bir kez gözüktükten sonra, polietilen kaplamayı kaldırın ve filizler arasında 5 cm kadar boşluk kalacak biçimde fidelerde seyreltme yapın. Aksi halde çok yoğun olacak ve büyümeyeceklerdir.
6. Bitkilerinizi Düzenli Olarak Sulayın
30 gün sonra, yeni ve taze yaprak büyümesini teşvik etmek için her bir bitkiden birkaç adet genç yaprak koparın.
Bol, leziz ve bereketli üretimler dileriz…
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.