Çöl Görünümlü Kaktüs Saksısı
Çöl Görünümlü Kaktüs Saksısı
Hadi bakalım kaktüs sevdalıları…
Evinizde bol miktarda bulunan kaktüslerden yeni bir mizanpajla çok farklı bir görünüm elde etmek ister miydiniz? İşte size yepyeni bir fikir: Çöl Görünümlü Kaktüs Saksısı
Bildiğiniz üzere kaktüs denilince, çöl, kuraklık, diken, sertlik ve dayanıklılık akla gelir. İşte şimdi yapacağınız saksı da buradan yola çıkılarak geliştirilen bir fikrin sonucu… Çölü evinize getiriyoruz…
Ne Zaman Başlamalı: İlkbahar
En İyi Zamanı: Erken Yaz
Tamamlama Süresi: 1-1,5 saat
Gerekli Malzemeler:
- Dikim için sığ bir saksı
- Çakıl taşları
- Kaktüs toprağı
- İnce kum
- Gazete kâğıdı
- Kaşık
- Fırça
- Sağlam eldivenler
- Sulama kabı
- Minyatür kaktüsler
Başlamadan Önce:
Kaktüsler çok az suyla yaşarlar, fakat eğer kaktüslerinizin büyümesini ve çiçek açmasını istiyorsanız büyüme dönemi boyunca onları düzenli olarak sulamalısınız.
Ekimden önce tam bir sulama yapmanız durumunda, kaktüslerinizi kökleri yeni toprağıyla daha iyi bir biçimde temasa geçecekler ve dolayısıyla daha iyi büyüyeceklerdir.
Drenaj:
Tüm kaktüsler su içinde yaşamaktan nefret ederler. Bu nedenle sulama suyunun saksı içinde rahatça akıp gitmesini ve saksı dışına çıkmasını sağlamalısınız. Saksınızın birçok su drenaj deliğinin olması gerekir. Bu delikleri çakıl taşlarıyla kaplanırsa, saksı toprağı tarafından tıkanması da önlenmiş olur.
Kaktüslerin Yerleştirilmesi:
İlk olarak koruyucu eldivenlerinizi giyin ve ardından bitkilerinizi düzenlemeye başlayın. Eğer işe başlamadan önce kaktüslerinizin yönlerini ve konumlarını belirlemiş olursanız işiniz çok daha kolay olacak ve son durumda saksınızın görünümü çok güzel bir etki bırakacaktır.
Küçük kaktüsleri ön tarafa, daha irice olanları ise saksının gerisine yerleştirmek mantıklı olacaktır. Ancak bunu yaparken, aynı zamanda farklı kaktüslerin farklı renk çiçeklere, alışkanlıklara, dokulara sahip olduğunu da göz önüne alın.
Dikim İpuçları:
Kaktüsünüzün üst kısmını katlanmış bir gazete kâğıdı ile sarın. Bu işlem, kaktüsü mevcut saksısından çıkarırken elinize dikenlerin batmasını önleyeceği gibi kaktüse da zarar gelmesini önleyecektir. Ayrıca saksısından çıkan kaktüsü yeni saksıya dikerken de size kolaylık sağlayacaktır.
Boşlukları Doldurun:
Kaktüslerinizin yerini belirledikten sonra, uygun büyüklükte bir kaşık kullanarak, kaktüsleri arasında kalan boşlukları kaliteli bir kaktüs toprağıyla dikkatlice doldurun. Her defasında bir kaşık toprak dökün ve köklerin etrafında hava boşluğu kalmaması için kaşığın arkasıyla dikkatlice bastırarak toprağı saksıya yerleştirin.
Toprağın Fazlasının Temizlenmesi:
Ne kadar dikkatli olursanız olun, kaktüslerinizin dikenleri arasına mutlaka bir miktar toprak girecektir. Yumuşak ve temiz bir boya fırçası yardımıyla bu toprakları temizleyin ki kaktüsleriniz temiz görünsün.
Kaktüslerin Sulanması:
Tüm bitkilerinizi iyice sulayın. Yaz aylarında saksınızın yüzey toprağı kuruduğunda düzenli olarak sulama yapılabilir. Kış aylarında ise, saksınızın kuru kalması gerekmektedir. Yeniden sulamaya, ilkbaharda kaktüslerinizde büyüme belirtisi görmeye başladığınız zaman idareli olarak başlayabilirsiniz.
İnce Kum ile Malç Yapma:
Bir kaşık kullanarak saksının yüzeyindeki toprağın üzerine ince dokulu kumu serpiştirin. Kum dökme işlemi sadece çöl görünümü vermeyecek, aynı zamanda yüzeye dökeceğiniz suyun hızla aşağılara akmasını da kolaylaştıracaktır.
Baba İpucu: Kalabalık Saksıların Sulanması
Satın alacağınız birçok kaktüs bitkisinin, kabına sığmayacak kadar çoğalmış olduğunu görürsünüz. Çoğalmıştır ve saksısı ona dar gelmektedir artık. İşte bu tür kaktüsleri dikimden önce sulamanız neredeyse imkânsızdır. Bu tür kaktüs saksılarınızı içinde su olan bir kabın içine yerleştirerek, köklerin yeterince su çekmesini sağlayabilirsiniz… 🙂
Bereketli ve vahçi görünümlü kaktüs bahçeleriniz olması dileğiyle…
Kesinlikle harika bir tasarım. Ellerinize sağlık. Bu tarz saksıları nereden bulabiliriz acaba ? Kolay gelsin…