Ana Sayfa MEYVE FİDANLARI Ceviz Çeşitleri
Aşılı Şebin Cevizi Fidanı, Torbada
  • Aşılı Şebin Cevizi Fidanı, Torbada
  • Aşılı Şebin Cevizi Fidanı, Torbada
Aşılı Şebin Cevizi Fidanı, Torbada
Ürün Kodu : şebin18       Yorumlar (0)      Yorum Ekle
Marka :  Berke Fidancılık
149.99 TL   Kdv Dahil
-
+

Aşılı Şebin Cevizi Fidanı, Torbada

ÜRÜN ÖZELLİKLERİ:

  • Sık dallı, yayvan bir taç gelişmesi gösterir.
  • Kıyı bölgeleri hariç, ceviz yetişen tüm yörelerde yetişir.
  • Özellikle geç donların görüldüğü yerlere tavsiye edilir.
  • İnce kabuklu olup, kabuktan kolay ayrılır.
  • Verimi yüksektir ve eylül ayı sonlarında hasat edilir.

 

CEVİZ YETİŞTİRİCİLİĞİ

Bağ-bahçe ürünlerinin üretim, tüketim ve ticareti yönünden önemli ülkeler arasında yer alan Türkiye, köklü bir meyvecilik kültürüne sahip olup bir çok meyve türünde olduğu gibi cevizin de yetiştirilebildiği uygun ekolojilere sahiptir. Ülkemiz dünya ceviz üretiminde A.B.D. ve Çin\"den sonra üçüncü sıradadır. Ülkemizde ağaç başına verim 33-37 kg arasında değişmektedir. Aşılı ceviz fidanları ile bahçe tesis edildiğinde verimde aşısızlara göre % 50-60 oranında artış sağlanabilir. Aşısız (yabani) cevizler 7-10 yaşlarında , aşılı ceviz fidanı  ise 4 yaşından itibaren meyve vermeye başlamaktadır. Yine yabani ağaçlardan 6 kg kabuklu meyveden en fazla 1,5-2 kg iç alınırken, aşılı ağaçlardan 6 kg cevizden en az 3 kg iç meyve alınmaktadır. Önerilen aşılı fidanlarla bahçe tesis edildiğinde; 5 yaşındaki bir ceviz ağacı 3-4 kg, 8 yaşında 15-20 kg, 12 yaşında 30-40 kg, 14 yaşında 50-75 kg, 20 yaşında 80-120 kg arasında meyve verebilmektedir. Dekara 10 fidan dikildiğinde, dekara verimin verim çağında 1-1,5 ton olacağı beklenmektedir.

 

Sulama : Yıllık sulama suyu ihtiyacı yağışlarla birlikte 1200- 1350 mm civarındadır. Sulama periyodu geç ilkbahardan başlayıp hasat sonuna kadar devam eder. Geç sonbahar veya kış sulamaları çok kurak yıllarda veya toplam yağışın çok düşük olduğu yerlerde zorunlu olabilir. Toprakta gözlenen su sıkıntısı cevizlerde meyve iriliği ve meyve kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir. Tecrübeler ceviz yetiştiriciliğinde yüksek kaliteli iç ceviz üretiminin temelinde en önemli faktörlerin başında sulamanın geldiğini göstermektedir.

Gübreleme : Bahçe tesis edilmeden önce toprak analizleri ile besin maddesi kapsamı öğrenilmeli ve eksikliği tespit edilen besin maddeleri tamamlanmalıdır. Çünkü bitki besin maddeleri eksikliği, büyüme ve gelişmenin bir aşamasında duraklamaya neden olabilir. Yüksek kireç miktarı, bazı elementlerin alımını engellemektedir. Örneğin kireçli toprakta demir eksikliği oldukça yaygındır. Ceviz bahçelerinde yapılacak bir gübreleme programında, mutlaka yaprak ve toprak analizleri yapılmalıdır. Dikimden önce yalnız fosfor ve potasyumlu gübre uygulanır. Dikimde azotlu gübreleme yapılmaz. Şayet toprak analizleri yapılmamışsa önerilen gübreleme miktarı verilir

Toprak İsteği: Ceviz ağaçları toprak bakımından seçici olmamakla beraber, taban suyu seviyesi 2.5-3.0 metreden yukarı olmayan, su tutmayan, nemliliğini muhafaza eden derin topraklarda iyi gelişir. Su tutan killi topraklarda ve durgun sulu yerlerde gelişemez. Ceviz kökleri dik köklü olup, derine uzadıklarından alt kısımları rutubetli olan, derin ve yumuşak topraklar yetiştiricilik için daha uygundur. Fazla nem ve durgun sular kökler için gerekli oksijenin alınmasını engeller, bu nedenle kök gelişimi yavaşlar ve ağacın gelişmesi durur. Yaprak damar araları açık yeşil, damarlar ise kahverengi bir renk alır, sürgün uçlarında kurumalar görülür. Verimli topraklarda veya gübreleme, sulama gibi kültürel tedbirlerle verimliliği artırılan topraklara dikildiğinde, cevizlerde gelişmenin hızlandığı ve meyve veriminin arttığı görülür.

 

Ceviz ağaçları yazları bol güneşli, kışları ılıman geçen, soğuk rüzgarlardan korunmuş vadilere daha çok uyum sağlamışsa da, soğuklama ihtiyacı, uyanma ve kış dinlenme periyotları dikkate alınarak bahçe kurulduğunda, kışı sert geçen yerlerde de yetiştiği görülmektedir.

Tüplü Fidan Ne Demektir?

Tüplü fidan, kökleri üretim poşetinde veya saksı içerisinde ve aşılanmış olan yılın 12 ayı dikilebilen fidanlara denir.

Satışta Olan Fidanlarının Yaşı Nedir?  Ve Fidanlar Nasıl Ambalajlanıp Gönderilmektedir?

Satışta olan tüplü fidanlarının yaşı 1-2 arasında olup fidan göndermek için tasarlanan özel tasarım karton kutularda gönderilmektedir.

Tüplü Fidanlar Ne Zaman Dikilmelidir?

Aşılı tüplü fidanlar, fidan köklerinin hava ile teması olmadığından dolayı 12 ay boyunca dikilebilmektedir.

Tüplü Fidan ile Açık Kök Fidan Arasındaki Farklar Nelerdir?

Tüplü fidan yılın 12 ayı dikilebilen fidan olup açık kök fidan ise kasım mayıs ayları arasında dikilebilen fidan demektir. Tüplü fidanların kökleri toprak içerisinde olduğu için dikim esnasında yapılacak hataları telafi eder fakat açık kök fidanlar da ise yapacak olduğunuz dikim hatalarında fidanın tutma yüzdesi azalacaktır. Fakat dikim kurallarına uyduğunuz taktirde  ikisininde tutma yüzdesi aynı olacaktır.

Tüplü Fidanların Dikiminde Nelere Dikkat Edilmeli-Nasıl Dikimi Yapılmalıdır?

Fidanların çukurlarını en, boy ve yükseklik olarak 60 cm olacak şekilde kazabilirsiniz. Tüplü fidanların saksısını veya torbasını toprağı dağılmayacak şekilde çıkartınız.Fidan çukurunuza fidanı dik bir şekilde yerleştirdikten sonra fidanın aşı noktası, toprak üstünden kalacak şekilde fidan çukurunu toprakla kapatınız ve sıkıştırınız.Fidan başına 5-15 litre arasında can suyu vermeyi unutmayınız. Can suyunu fidan çukurunun yarısını toprakla kapattıktan sonra 5 litre, kalan kısmını toprakla kapattıktan sonra 5 litre olacak şekilde verebilirsiniz. Daha sonra fidanı dış etmenlerden korumak için destek çubuğu ile destekleyiniz.

Ev İçerisinde, Balkonda, Terasta Saksıda Tüplü Fidan Yetiştirebilirmiyim?

Ev İçerisinde , Balkonda, Terasta Saksıda tüplü fidan yetiştirebilirsiniz. Yeterki  yeterli miktarda güneş alan bir yer olsun. Saksıda içerisinde kullanacak olduğunuz maddenin %85 i toprak geriye kalanı ise torf olmalıdır. Ev içerisinden yetiştimek için kışın fidanların soğuklamasını almasını sağlamak adına çok soğuk geçen bölgelerde 1 ay dışarıda ılıman bölgelerde ise 2 ay kadar dışarıda kalmalıdır.

Fidanlarda Gübreleme Ne Zaman Yapılmalıdır?

Besin maddeleri ihtiyacı büyümenin bazı dönemlerinde artar. Bazı dönemlerde aynı miktarda besin maddesi verilmesi gelişmeyi büyük ölçüde etkilerken bazen de zararlı olabilir. Gelişmenin başlangıcında Azot gübresi ne kadar etkinse, çiçeklenme safhasında ve geç devrelerde o kadar yararsızdır. Sonbaharda dokuların sertleşme ve odunlaşmasını engellediği için dona karşı hassasiyeti fazlalaştırır.  Doğal gübreler genellikle dikimden ve ekimden önce verilir. Kompoze gübrelerden azotu içeren gübreler erken ilkbaharda ve ikinci kez vermek istenirse ilkbahar sonlarında uygundur.Çiçek açmayan herdem yeşil bitkilerde, kış sonundan sonbahar başına kadar gübreleme önerilir.Gübrelemede gün içerisinde saat önemlidir. Akşama doğru gölgede yapılmalıdır.

Fidanlarda Budama Nasıl Yapılmalıdır?

Ağaçların düzenli ve kuvvetli bir taç (dal ve yaprak) meydana getirebilmeleri, verim çağlarında daha uzun zaman kalabilmeleri, kuvvetten düşmeye başlamış ağaçların yeniden kuvvetlenebilmeleri ve yüksek kaliteli ürün verebilmeleri gayesiyle yapılan işe budama denir. Odunlaşmış bitkilerde kırık, ezik, hastalık, sık ve eğri büyümekte olan dallar budanarak ağaçlara düzgün şekiller verilir. Meyve ağaçlarında kaliteli çiçek açmasını ve meyve alınmasını etkiler. Bahçelerdeki süs ağaç ve çalılarının budama ile şekilleri ve güzellikleri muhafaza edilir. Klasik budama zamanı İstanbul ve çevresi koşullarında Şubat ve Mart başlarıdır.

Budama Sonrasında Neler Yapılmalıdır?

Budama sonunda çıkan budama artıkları ve bahçe kenarlarındaki çalılıklar, kuru bitki parçaları hastalık ve zararlıların en iyi barınak yeridir. Meyve ağaçlarına ve ürünlerine zarar veren bu hastalık ve zararlıların çoğalmaması için bu artıklar yakılmalı veya bahçeden uzaklaştırılmalıdır. Budama sonunda meyve ağaçlarında kış ilaçlamalarının da yapılması gerekmektedir.

Toplam 0 yorum yapıldı


Yorum yaptığınız teşekkür ederiz. Yorumunuz icelendikten sonra yayınlanacaktır.
Sizde yorum yapın
Doğrulama Kodu
BENZER ÜRÜNLER
E-Bülten
İndirimli ürünler ve fırsatlardan ilk önce siz haberdar olmak istermisiniz?
softtr® | Profesyonel E-Ticaret Sistemleri ile hazırlanmıştır.