Ortanca Çiçeği
Ortanca Çiçeği ve Bakımı
Ortanca bakımı nasıl yapılmalıdır nasıl dikilir nasıl çoğaltılır? Ortancaların renklendirilmesi nasıl yapılmaktadır? Ortancaların budanması ve kış bakımı nasıl yapılır? Ortanca nasıl yetiştirilir saksıda yetişir mi? Gölgelerin prensesi ortanca çiçeği hakkında tüm merak ettiklerinizi bu yazımız da bulabilirsiniz.
Bilimsel Sınıflandırma
Alem: Plantae
Şube: Magnoliophyta
Sınıf: Magnoliopsida
Takım: Rosales
Familya: Hydrangeaceae
Botanik Adı: Hydrangea
Türkçe Adı: OrtancaBilimsel Sınıflandırma
Alem: Plantae
Şube: Magnoliophyta
Sınıf: Magnoliopsida
Takım: Rosales
Familya: Hydrangeaceae
Botanik Adı: Hydrangea
Türkçe Adı: Ortanca
Ortanca en gösterişli ve sevilen yaz çalılarındandır. Sık ve parlak yaprakları, bir çok minik çiçekten oluşan kocaman çiçek kafalarıyla tek başına bir bahçeyi bütün yaz şenlendirmeye yeter.
Ortancaların renklendirilmesi nasıl yapılır?
Çiçekleri genelde pembe beyaz veya kırmızı olmakla birlikte asitli topraklarda renkleri lila, mor ve maviye dönüşerek çok hoş bir renk armonisi meydana getirir. Alkalinli topraklarda ise çok zengin pembe tonlarına bürünür. Mavileşmeyi suni yoldan sağlamak için toprağına “aliminyum sülfat” karıştırılır. Bu mavi toz, baharda bahçe malzemesi satan yerlerde bulunur. Çivit eritilmiş suyla sulamak veya toprağa çam iğneleri karıştırmak da bir nebze renk değiştirmeyi sağlar.
Haziranda açmaya başlayan ortanca çiçekleri uzun ömürlüdür. Çiçekler yaz sonuna doğru solmuş bile olsa sonbaharda tekrar kızararak hoş bir manzara arzeder.Bitki yapraklarını çok geç döker. Geçmiş çiçekler kışın üzerinde bırakılmalı, ancak budanırken kesilmelidir.
BUDAMA: 1-1,5 metre boylanabilen ortanca Şubat-mart ayında tomurcuklarını gösterince budanır. Her dal 50 cm. üzerinden, sağlıklı bir çift tomurcuğun yarım cm.yukarısından kesilir. Çok sıklaşmış fidanlardan birkaç eski dal alınır, kuruları temizlenir. Bu sırada toprağına yanmış gübre verilir ve çapayla karıştırılır. Ortancanın bu çok bilinen (Hydrangea macrophylla) cinsinin dışında farklı cinsleri de vardır. Bazıları;
Hydrangea paniculata Çin orijinli bu cins leylak çiçeklerini hatırlatan salkımlar halinde beyaz çiçekleri olan, 3-4 metre yüksekliğinde bir çalıdır. Çiçekler yaz sonuna doğru pembeleşir. Kuru çiçek aranjmanları için uygundur.
Bitkinin fazla büyümesi istenmiyorsa her yıl mart ayında bütün dalları 3-4 göz üzerinden budanır. Yeni çıkan dalları bol çiçek verir.
Bütün ortancalar humuslu toprağı sever. En iyi yarı gölgede yetişirler. Güneşli bir yere de dikilebilir ama bu durumda aşırı su ister. Yaz aylarında ortancaların etrafına çam iğneleri, kuru yaprak veya kompostla malç yapılır. Yani toprak örtülür. Böylece su ihtiyacı azalır ve toprak besince zenginleşir.
Ortanca kök sürgünü veya çelikleri ilkbaharda dikilmek suretiyle kolayca çoğaltılır.
Oranca çiçeği ve bakımı için burayı tıklayarak forum sayfalarımız da daha fazlasını bulabilirsiniz.
Ortanca çiçeği ve bakımı adlı yazımızı beğendiyseniz lütfen aşağıda bulunan facebook beğen butonuna basarak bu konuyu sevdiklerinizle paylaşın.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.