Isırgan Otu
Bahçenize Değer Katacak Olan 27 Tıbbi Bitki
26. Isırgan Otu
Beslenme diyetinize ısırgan otunu ilave ederek hayatınızdaki stresi azaltabilirsiniz. Isırgan otu çok kolay bir biçimde doğal ve sağlığı teşvik edici besinler içermektedir. Isırgan otu hafif bir tadı olan yaygın bir bitkidir. Sıklıkla dünyanın hemen bölgesinde yol kenarlarının nemli blgelerinde yetişir. Eğer ısırgan otunu hâla görmediyseniz muhtemelen görmek üzeresinizdir. Isırgan otu o denli yaygın yetişen bir bitkidir. Isırgan otunun tadı sanıldığı gibi acı değildir. “Isırgan” özelliği yaprak ve gövdede yer alan ve neredeyse gözle görünmeyen küçük çıkıntılarda yer alan formik asitten kaynaklanmaktadır. Bu nedenle taze ısırgan otuna temas ederseniz, “sizi ısırır”. Eğer yemek yapmak için taze ısırgan otu toplayacak olursanız plastik eldiven kullanabilirsiniz. Isırgan otu kurutulduğunda veya pişirildiğinde ısırgan olma özelliği yok olur. Bu özelliği içerdiği besin değerlerine ulaşım açısından onu daha da kolay ulaşılır kılmaktadır. Isırgan otu uzun zamandır, beslenme için ilave besin kaynağı ve bitkisel bir ilaç olarak bilinmektedir. Isırgan otu yaprakları geneleksel olarak aşağıdaki durumlar için kullanılmaktadır:
- kan temizleyici
- saman nezlesini tedavi edici
- artrit ve kansızlık
- aşırı adet görme
- hemoroid
- romatizma
- egzama gibi cilt problemleri
- kurdeşen
- suçiçeği
- morluklar
- yanıklar
Böbrekleri ve böbreküstü bezini beslemeye yardımcı olur
- Yorgunluğu ve bitkinliği azaltır
- Doğal enerji sağlar
- Kan şekeri dengeler
- Alerjileri azaltmak
- Kemik ve eklem sağlığını teşvik eder
- Sağlıklı saç, deri ve tırnak oluşumunu sağlar
- Normal bağışıklık fonksiyonunu teşvik eder
- Sinüs tıkanıklığını açar
- Kronik baş ağrısı azaltır

ısıgan otu
Isırgan otu hafif doğal besin deposudur. Bu besinler vücudumuzda büyük bir değişim sağlamaktadır. Isırgan otunun doğru bir biçimde demlenmesiyle elde edilen çay bitkin inirleri yatıştırma özelliğine sahip olan yüksek derecede kalsiyum ve magnezyum içermektedir. Bir sakinleştirici olmamasına rağmen,ısırgan otu çayı rahatlamayı ve derin uykuya dalmayı kolaylaştırmaktadır. Isırgan otu demir kaynağıdır. Isırgan otu kensızlık çekenlere ve vücutları demiri tuttamayan inanların besin diyetlerine girmeyi hak etmektedir. Besleyici bir ısırgan otu çayı beta karoten, klorofil, potasyum, fosfor, çinko, krom, B vitaminleri ve selenyum, silisyum ve manganez gibi diğer iz mineralleri de içerir.
Isırgan Otu Çayı Nasıl Yapılır?
Isırgan otundan fayda sağlamanın en iyi yollarından birisi çay yapmaktır. Yapımı gerçekten de çok kolay olanIsırgan otu çayını dilerseniz taze dilerseniz kuru ısırgan otuyla yapabilirsiniz. Eğer çayınızı taze ısırgan otuyla yapacaksanız ısırgan otunu araç trafiği, pestisit ve hayvan atıklarından uzakta olan bir bölgeden toplamaya özen gösterin.
- Dört su bardağı temiz suyu kaynatın ve ocaktan alın.
- Dört tepeleme çay kaşığı taze ısırgan otunu ince ince doğrayın.
- Doğradığınız ısırgan otunu kaynattığınız suya bırakın ve kapağını kapatarak yaklaşık 20 dakika boyunca demleyin.
- Hazırladığınız ısırgan otu çayını dilerseniz sıcak ya da soğuk olarak tüketebilirsiniz.
Afiyet olsun.
Isırgan Demlemesi Nasıl Yapılır?
Malzemeler:
- 1 adet bir litrelik geniş ağızlı kavanoz
- 1 su bardağı kurutulmuş ısırgan otu yaprağı
- 1 litre kaynar su
- 1 ya da 2 adet mutfak havlusu
- 1 adet ince örgülü mutfak süzgeci veya süzgeç olarak kullanabileceğiniz uygun bir tülbent
Yapılışı:
- Bir litre suyu kaynatın.
- Bir su bardağı kuru ısırgan otunu bir litrelik temiz kavanoza boşaltın.
- Kaynar suyu ısırgan otu yapraklarının üzerine boşaltın. Kavanozun üçte ikisi (2/3’ü) dolunca kavanozun içini temiz bir kaşıkla hafifçe karıştırın ve ardından kavanozu ağzına kadar sıcak suyla doldurun ve kavanozun ağzını kapatın.
- İzolasyon sağlamak için bir veya iki mutfak havlusunu kavanozun etrafına ve üzerine sarın (yoğurt mayalar gibi)
- Kavanozun içindeki ısırgan otunun 10-12 saat veya bir gece boyunca demlenmeye bırakın (bu aşamada sabırlı olmalısınız)
- Daha sonra kavanozun etrafındaki havuları alın.
- Mutfak sizgecini veya tülbenti kullanarak kavanoz içindeki suyu süzün (süzgecin içinde kalan yeşil yaprakları bir kaşıkla bastırarak daha çok özün suya geçmesini sağlayabilirsiniz)
- Isırgan otu demlemeniz hazır, keyifle tüketebilirsiniz. ısırgan otu
Afiyet olsun. Isırgan Otu Bu ısırgan otu dememesinden yaklaşık 3 su bardağı çay çıkıyor. Eğer dilerseniz yarısını kavanoza kyup buzdolabında ertesi güne kadar saklayabilirsiniz. Genellikle günde 1-2 bardak içebilirsiniz. Isırgan otu bir ilaç ya da hızlı bir çözüm değildir. Fakat düzenli kullanımı ile besleyici özellikleri gerçekten yapıcı bir nitelik sağlar. Dikkat: Isırgan otunun çeşitli yan etkileri olabilir ve ayrıca diğer bitkisel ilaç ve tedavilerle etkileşime girebilir. Bu nedenle kullanmadan önce sağlık danışmanınıza veya doktorunuza mutlaka başvurunuz.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.