Gönderen Konu: YERLİ SIĞIR IRKLARI  (Okunma sayısı 6571 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı h.erarslan

  • Kahraman Üye
  • *****
  • İleti : 1139
  • Nerden: İZMİR/Menemen
  • Aldığı Teşekkür : 113
  • Cinsiyet : Bay
YERLİ SIĞIR IRKLARI
« : 23 Mayıs 2010, 12:57:06 »

BOZ IRK SIĞIRI

Tipik bir bozkır sığırı olan bu ırk Balkan ülkelerinin ortak yerli ırkıdır. Türkiye’de bir zamanlar Trakya’dan Sivrihisar’ a kadar yayılan bu ırk günümüzde Marmara Denizi’nin güneyi ve Trakya’nın dağlık kesimlerinde küçük sürürler halinde yetişmektedir.

Tarımda hayvan işgücüne talebin fazla olduğu dönemlerde öküz olarak kullanımda önceliği olan bu ırk yok olmak üzeredir. Boz ırkın verimleri diğer yerli ırkların çoğundan geri değildir. Fakat yetiştirdiği bölgenin ekonomik yapısının diğer bölgelerden ileri olması, bu ırkın elden çıkarılmasının hızını diğer yerli ırklarınkinden daha yüksek kalmıştır. Ayrıca tarımda makine kullanımının yaygınlaşması sonucu Boz ırkın öküz olarak kullanım olanağı da tümüyle ortadan kalkmıştır.

 Görünüm Özellikleri:


    * Açık gümüşten koyu kül rengindedir. Erkekler dişilere göre daha koyu renktedir.
    * Boğaların göz etrafında gözlük gibi koyu halka vardır.
    * Kulaklarının içleri siyah kıllarla kaplıdır.
    * Tırnaklar siyah, boynuzların dipleri sarımsı beyaz uçları siyah'tır.
    * Buzağılar açık kahverengi doğarlar zamanla grileşirler.
    * Erkek ve dişileri boynuzludur.
    * Boynuzlar 8 - 46 cm uzunluktadır.

Verim Özellikleri:

    * Canlı ağırlık: Erkek: 470 kg ; Dişi: 375 kg
    * Cidago yüksekliği: Erkek: 126 cm  ; Dişi: 118 cm
    * 12 aylık canlı ağırlık: Erkek: 292 kg ; Dişi: 167 kg
    * Buzağı doğum ağırlığı: Erkek: 24 kg ; Dişi: 22 kg
    * Canlı ağırlık artışı: 1062 gr/gün
    * Karkas randımanı: %57.3
    * İlkine doğum yaşı: 30 -36 ay
    * Doğum kolaylığı: Çok kolay
    * Sürü doğum oranı: % 86.5
    * Buzağı yaşam gücü: %99
    * Laktasyon süresi: 220 gün
    * Süt verimi: 1095 - 2965 Lt
    * Süt yağı: % 3.93
    * Sağrı yüksekliği: Erkek: 130 cm ; Dişi: 127 cm
    * Vücut uzunluğu: Erkek: 123 cm ; Dişi: 138 cm
    * Göğüs çevresi: Erkek: 187 cm ; Dişi: 166 cm



Linkback: http://www.bizimbahce.net/forum/yerli-sigir-irklari-t2221.0.html


Sakız ağaçlarına sevgi aşılıyoruz.


Bizim Bahçe Forum

YERLİ SIĞIR IRKLARI
« : 23 Mayıs 2010, 12:57:06 »

Çevrimdışı h.erarslan

  • Kahraman Üye
  • *****
  • İleti : 1139
  • Nerden: İZMİR/Menemen
  • Aldığı Teşekkür : 113
  • Cinsiyet : Bay
YERLİ SIĞIR IRKLARI
« Yanıtla #1 : 23 Mayıs 2010, 12:59:05 »
DOĞU ANADOLU KIRMIZISI

Yayılma alanının genişliği ve sayısal varlığı bakımından ikinci sırada yer alan Doğu Anadolu Kırmızısı ırkındır. Süt, et ve işgücü amacıyla yetiştirilir.

Görünüm Özellikleri:

    * Renk kırmızıya yakın sarımsı , kahverengimsi tonlar.
    * Bazı hayvanlarda genellikle arka bacakların iç kısımları olmak üzere vücudun değişik bölgelerinde beyaza kadar değişen açık renkler görülebilir.
    * Tırnaklar koyu gri, boynuzlar sedef veya gri renkte uçları siyah'tır.
    * Erkek ve dişileri boynuzludur. genelde hilal şeklindedir.
    * Boynuzlar 11 - 22 cm uzunluktadır.
    * Sürü ve annelik içgüdüsü çok iyidir.
    * Sürü halinde merada yönetilmeleri kolaydır. Kapalı alanlarda hırçınlaşabilirler.
    * Çok kötü iklim ve çevre şartlarına dayanıklıdırlar.
    * Şap gibi bazı hastalıklara ayrıca dış parazitlere (kene,bit vb) çok dayanıklıdır.
    * Zebu sığırı ile genetik benzerlik: %33.5

 Verim Özellikleri:


    * Canlı ağırlık: Erkek: 393 kg ; Dişi: 323 kg
    * Cidago yüksekliği: Erkek: 118 cm  ; Dişi: 109 cm
    * 12 aylık canlı ağırlık: Erkek: 167 kg ; Dişi: 157.5 kg
    * Buzağı doğum ağırlığı: Erkek: 19.5 kg ; Dişi: 17.2 kg
    * Canlı ağırlık artışı: 847 gr/gün
    * Karkas randımanı: %57.6
    * İlkine doğum yaşı: 18 - 60 ay
    * Doğum kolaylığı: %91.1 (Çok kolay)
    * Sürü doğum oranı: % 86.7
    * Buzağı yaşam gücü: %89.5
    * Laktasyon süresi: 205 gün
    * Süt verimi: 939 - 2247 Lt
    * Süt yağı: % 3.45
    * Sağrı yüksekliği: Erkek: 121.5 cm ; Dişi: 113 cm
    * Vücut uzunluğu: Erkek: 135 cm ; Dişi: 118 cm
    * Göğüs çevresi: Erkek: 169 cm ; Dişi: 149 cm


Bizim Bahçe Forum

YERLİ SIĞIR IRKLARI
« Yanıtla #1 : 23 Mayıs 2010, 12:59:05 »

Çevrimdışı h.erarslan

  • Kahraman Üye
  • *****
  • İleti : 1139
  • Nerden: İZMİR/Menemen
  • Aldığı Teşekkür : 113
  • Cinsiyet : Bay
YERLİ SIĞIR IRKLARI
« Yanıtla #2 : 23 Mayıs 2010, 13:02:23 »
GÜNEYDOĞU ANADOLU KIRMIZISI

Anavatanı Türkiye'dir. Kilis sığırı ve Bahçıvan sığırı olarak da bilinir. Kilis merkez olmak üzere Mersinden Şanlıurfa'ya kadar olan bölgede yetiştirilir. Kombine verimli bir ırktır.(Süt, Et)

Türkiye'nin en iri ve süt verimi en yüksek yerli sığır ırkıdır. Kötü besleme şartlarına, kenelere, kan parazitleri hastalıklarına oldukça dayanıklıdırlar.

 Görünüm Özellikleri:

    * Sarıdan kırmızıya ve kahverengine kadar olan renklerde görülür.
    * Yanaklarda ve göz etrafında, kulak kenarında ve kuyruk ucunda vücut'a nazaran koyulaşmalar bulunur.
    * Deri siyaha yakın kahverengidir.
    * Tırnak siyah renktedir.
    * Boynuzlar siyah'a yakın koyu gri renktedir.
    * Buzağılar Tarçın renginde doğarlar.
    * Genel olarak burun etrafında vücut renginden daha açık bir halka vardır.
    * Bacakların iç yüzeyleri, memeler ve karın altı vücut'a nazaran daha açık renktedir.
    * Sıcak aylarda kıllar oldukça parlak, kısa ve açık sarıya yakın bir renk alır. Soğuk aylarda ise kıllar uzamakta ve renk koyulaşmaktadır.
    * Zarif görünümlü, boyun  kısa, baş dik, cidago belirgin ve yüksektir.
    * Yaş ilerledikçe gerdanda Zebu'lara benzer kıvrımlı ve sarkık bir deri yapısı gelişir.
    * Yandan bakıldığında cidago'dan sırta ve bele doğru düşen, kuyruk sokumuna kadar yükselen, hafif kavisli bir sırt çizgisi görülür.
    * Sağrı cidago'dan daha yüksektir.
    * Vücutta harmoni bozuktur. Bu yüzden sallantılı yürüyüş vardır.
    * Erkek ve dişileri boynuzludur. Genelde hilal şeklindedir.
    * Sürü ve Annelik içgüdüsü, otlama yeteneği çok iyidir.
    * Sevk ve idaresi oldukça güçtür.(Tedavi, Nakil) Yabancılara karşı tepkili davranış sergilerler.
    * Sıcaklara, kötü besleme şartlarına ve hastalıklara karşı dirençlidirler.
    * Dış parazitlere (Kene, bit, pire) oldukça dayanıklıdırlar.
    * Uzun mesafeleri kolay yürüyebilirler.
    * Yardımsız doğum yaparlar.

Verim Özellikleri:

    * Canlı ağırlık: Erkek: 610 kg ; Dişi: 381 - 482 kg
    * Cidago yüksekliği: Erkek: 130 - 157 cm ; Dişi: 116 - 155 cm
    * Sağrı yüksekliği: Erkek: 143 cm ; Dişi: 116 - 151 cm
    * Vücut uzunluğu: Erkek: 146 cm ; Dişi: 120 - 171 cm
    * Göğüs çevresi: Erkek: 170 cm ; Dişi: 140 - 200 cm
    * Laktasyon süresi: 101 - 482 gün
    * Süt verimi: 1875 - 4675 Lt/Laktasyon
    * Süt yağı: % 2 - 4.6
    * Doğum ağırlığı: Erkek: 18.5 - 35 kg ; Dişi: 16 - 27.5 kg
    * Karkas randımanı: %60
    * Doğum oranı: % 92.5
    * Yaşama gücü: %97.4


Çevrimdışı h.erarslan

  • Kahraman Üye
  • *****
  • İleti : 1139
  • Nerden: İZMİR/Menemen
  • Aldığı Teşekkür : 113
  • Cinsiyet : Bay
YERLİ SIĞIR IRKLARI
« Yanıtla #3 : 23 Mayıs 2010, 13:05:50 »
YERLİ KARA

Orta Anadolu bölgesinin hakim yerli ırkıdır. Türkiye yerli sığırları arasında yayılma alanı en geniş ve sayısı en fazla olanıdır. Yayılma alanı içinde toprak ve iklim bakımından farklı çeşitli alt bölgeler vardır. Bunun doğal sonucu olarak da Orta Anadolu bölgesinde yetiştirilen Yerli Karaların tümü aynı özelliklere sahip değildir. Söz gelimi Ankara ve Çankırı’da yetiştirilen Yerli Karalar İç batı Anadolu da kiler'den daha küçük cüsselidirler.

     Yerli Karaların en belirleyici özelliği küçük yapılı ve tırnak dahil tamamen siyah olmalarıdır. Dar ve uzun bir başa sahip olan bu ırkta boynuzlar kısa, ince ve öne yöneliktir. Uzun yıllar yetersiz koşullarda yaşayan bu ırk oldukça dayanıklıdır. Irkta cidago yüksekliği 100-110 cm civarındadır. Besleme koşullarına bağlı olarak canlı ağırlık 200-300 kg arasında değişir.

      Bu ırkın süt verimi ortaya koyma amacına yönelik çalışmalar oldukça eskidir. Bu çalışmalarda elde edilen değerler köy koşullarında 400-500 kg kadardır. Fakat bakım ve besleme koşullarının iyileştirilmesi ve damızlık seçimiyle bir Laktasyon daki süt verimleri ortalama 800-900 kg.a çıkarılabilmiş, hatta bazı küçük gruplardan bir Laktasyon da 1800 kg süt elde edilebilmiştir.



Çevrimdışı h.erarslan

  • Kahraman Üye
  • *****
  • İleti : 1139
  • Nerden: İZMİR/Menemen
  • Aldığı Teşekkür : 113
  • Cinsiyet : Bay


Çevrimdışı A.Yener

  • Genel Moderatör
  • *****
  • İleti : 4238
  • Nerden: istanbul
  • Aldığı Teşekkür : 304
  • Cinsiyet : Bay
YERLİ SIĞIR IRKLARI
« Yanıtla #5 : 18 Haziran 2010, 18:04:32 »
Sayın h.erarslan yerli sığır ırklarımızın tanıtımı çok güzel olmuş.Ellerinize sağlık,fakat ne yazıkki bu sığır ırkları yerlerini devşirme ırklara devretmek üzereler.İnsan bu resimleri görünce hani bizim sığırlarımız
diye düşünceye kapılıyor.Şimdilerde gelen ithal sığır türleri bizim memleketimize uyum sağlayabileceklermi.Konu açılınca insan üzüntülerini yazmadan edemiyor.Sizi fazla meşgul etmeden

selamlar.
İyi Dostluklar hesapsız kurulur 
Paylaşacak dostlarınız yoksa iyi şeylere sahip olmanın bir zevki de yoktur


Çevrimdışı h.erarslan

  • Kahraman Üye
  • *****
  • İleti : 1139
  • Nerden: İZMİR/Menemen
  • Aldığı Teşekkür : 113
  • Cinsiyet : Bay
YERLİ SIĞIR IRKLARI
« Yanıtla #6 : 18 Haziran 2010, 19:41:37 »
Doğru düşünüyorsunuz sayın serilla. Aslında yetiştirme koşullarını doğru ayarlamadığınız zaman dışardan getirdiğiniz sığırların yerli ırklardan verim olarak farkı olmuyor. Kedi memleketimden örnek vereyim. Genellikle yerli ırklar var ama bazı elinde parası merakı olanlarda da holstain denen siyah beyaz alaca var. Ama köydeki ahırlar kapalı sistemde ve çok pis. Ayda bir içerdeki hayvan tersi temizlenir ya da temizlenmez. Bu durumdaki yabancı ırklarda zaten hastaolmaktan başka bir halta yaramaz. Bizim ırkların verimi belki düşük ama en azından o koşullara adapte olabilmiş. Holstan 20 kilo süt versin benim yerli ırkım 10 kilo versin ama harcama kalemlerini alt alta yazdığınızda aşa yuakrı aynı para ortaya çıkar.


Çevrimdışı yarenimex

  • Tam Üye
  • ***
  • İleti : 128
  • Nerden: Denizli
  • Aldığı Teşekkür : 6
  • Cinsiyet : Bay
YERLİ SIĞIR IRKLARI
« Yanıtla #7 : 25 Eylül 2010, 20:59:41 »
Doğru düşünüyorsunuz sayın serilla. Aslında yetiştirme koşullarını doğru ayarlamadığınız zaman dışardan getirdiğiniz sığırların yerli ırklardan verim olarak farkı olmuyor. Kedi memleketimden örnek vereyim. Genellikle yerli ırklar var ama bazı elinde parası merakı olanlarda da holstain denen siyah beyaz alaca var. Ama köydeki ahırlar kapalı sistemde ve çok pis. Ayda bir içerdeki hayvan tersi temizlenir ya da temizlenmez. Bu durumdaki yabancı ırklarda zaten hastaolmaktan başka bir halta yaramaz. Bizim ırkların verimi belki düşük ama en azından o koşullara adapte olabilmiş. Holstan 20 kilo süt versin benim yerli ırkım 10 kilo versin ama harcama kalemlerini alt alta yazdığınızda aşa yuakrı aynı para ortaya çıkar.
Sayın H.Eraslan, ister yerli ırklarla olsun ister kültür ırkları ile, hayvancılıkta verim almak ( veya para kazanmak) için 
hayvanların aradığı bazı şartları mutlak surette yerine getirmek öncelikli koşul. Bu koşulları sağlamak da öncelikle eğitim  ve kültür olayıyla sonra da maddi imkanlarla doğrudan alakalı. Pek dikkate alınmayan bir diğer gerçek de bizim üreticimizin teşebbüsteki çekingenliği.Nerdeyse yüzdeyüz garantiyi görmeden  hiçbir yeniliğe açık değil. Ancak birisi önder olacak yapacak olumlu sonuçlarını görecek ondan sonra diğerleri onu takip edecek. Ben ve ailem İstanbul'dan köyümüze taşındık ve  hayvancılık yatırımı yaparak bu işe girdik. Bu yıl nerdeyse beşinci yılımızdayız. Köyümüzde ilk yarı açık besihaneyi biz yaptık.Planlarını kendim yaptım ve inşaatında da mimar gibi ustaların başında bekleyerek mümkün mertebe eksiksiz ve planladığıma uygun olması ıçın gayret sarfettim.İnşaat  aşamasında tabii ki köylülerimiz meraklarından gelip bakıyorlardı ve her biri ayrı ayrı fikirlerini beyan ediyorlardı. Yönü şu tarafa bakmalıydı şurası duvar olmalıydı  falan gibi. İnşaat bitti hayvanları getirdik, olumsuz beklentileri hala devam etti.Bazıları yüzümüze söyledi hayvanları kışın tek tek öldürüp dışarıya sürüyeceğimizi. Kimileri arkamızdan geldikleri gibi İstanbul'a dönerler böyle hayvancılık olmaz dediler.Kış bitti  bahara ulaştık tek fire vermedik çok şükür. Ayrıca en az veteriner masrafını da bizim yaptığımızı gördüler. Ondan sonra yapılan her besihane açık yapıldı köyümüzde. Yeni yapılanlar da açık olarak planlanmaya devam ediyor artık. Sözün kısası bazı yeniliklere birilerinin öncü olması gerekiyor. Kültür ırklarının istediği şartları sağladığımızda da verimleri yerli ırklarımızdan daha yüksek oluyor. Bu kadar yatırımın ardından verimli ırkların terclh edilmesi de bir zorunluluk oluyor adeta..


Çevrimdışı Pusarık

  • Kahraman Üye
  • *****
  • İleti : 675
  • Nerden: RİZE-ANK-AKÇAY-ANT
  • Aldığı Teşekkür : 23
  • Cinsiyet : Bayan
  • Bizim Bahçe
YERLİ SIĞIR IRKLARI
« Yanıtla #8 : 20 Şubat 2013, 12:51:11 »
Sn. kendim85, bu mesajınızın her sayfada tekrar tekrar yazılması forum kurallarına pek uygun değil diye düşünüyorum. Çünkü, burda katılım beklenen konular için başlık açılıp davet ediliyor. Sizin yaptığınız seçim propagandası gibi her direğe afiş asmak gibi olmuş.



Çevrimdışı nilayce

  • Yeni Üye
  • *
  • İleti : 2
  • Nerden: istanbul
  • Aldığı Teşekkür : 0
  • Cinsiyet : Bayan
  • Bizim Bahçe
YERLİ SIĞIR IRKLARI
« Yanıtla #9 : 15 Ocak 2014, 20:43:06 »
Merhaba,

Boz ırkı Bulgaristan'dan gelen bir ırk olarak biliyorum, acaba doğru mu? Gen çeşitliliği açısından bu ırkların korunması kayati önem taşıyor.



Yeni Konu Açamazsınız.
Cevap Yazamazsınız.
Eklenti Gönderemezsiniz.
Mesajınızı Düzenleyemezsiniz.
BBCode Açık
İfadeler Açık
[img] Açık
HTML Açık

 

solucan gübresi