« : 11 Mart 2010, 18:06:19 » |
|
|
|
|
bizimbahçe/FORUM
|
 |
« : 11 Mart 2010, 18:06:19 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
« Yanıtla #1 : 11 Mart 2010, 20:57:18 » |
Yönetici

Üye Grubu: Kahraman Üye
Teşekkür Sayısı: 260
Kişisel Mesaj : doğaya sabır ile bakmak...
|
Sayın seyyahname,
perlit ve vermiculit besin değeri olan ürünler değiller. Topraktaki suyu tutarlar, toprağın çabuk kurumasını engellerler. Aynı zmanda toprağın topaklaşmasını engellerler.
Cocopeat ise, bildiğimiz hindistan cevizinin dışını kaplayan lifsi dokudan yapılır. Bu doku, yüksek ısıda kaynatılarak içindeki tuzdan arındırılır ve geriye bildiğimiz torf benzeri bir malzeme kalır. Kokopeat'in de besin değeri yoktur ama toprağın havalanmasını sağlar ve topraktaki kök gelişimini kolaylaştırır.
Organik sıvı gübreniz iyi ama yeterli olmaz. Biraz da bahçe toprağına mutlaka ihtiyacını var. Çünkü, gübrede olmayan fakat bahçe toprağında olan iz elementler de var. Onlarsız toprağınız yeterli olmayacaktır. Temin edebilirseniz bir miktar Leonardit ve Klinoptilolit de alınız. Leonardit, Humit ve Fulvik asitle açısından zengindir, Klinoptilolit ise topraktaki suyu ve gübrenin fazlasını bünyesine alarak bitkiye yavaş yavaş yani salınımlı olarak verir. Bu da sık sık sulama ve fazla gübrelemeden doğacak tehlikeleri bertaraf edecektir.
Kimyasal gübre, hormon vs. kullanmadığınız sürece organik bir üretim yapmış sayılırsınız.
|
|
|
|
|
|
Balkondaki Özgürlüğüm: Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Linki Görebilmek İçin Üye Ol veya Giriş Yapwww.bizimbahce.net Dili olmayanın Özgürlüğü de olamaz!
|
|
|
« Yanıtla #2 : 11 Mart 2010, 21:30:41 » |
Yönetici

|
Sayın seyyahname,
işin doğrusu, bir adım daha ileri gitmek isterseniz toprağınıza kompost da katmanızda fayda var. Fotumda kompost yapımı ile ilgili çok detaylı kbir konu var. Ama balkonda yapması biraz meşakkatli. Hele siz bir başlayın o daha sonra gelsin.
Bol ve bereketli bir hasat dilerim.
|
|
|
|
|
|
Balkondaki Özgürlüğüm: Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Linki Görebilmek İçin Üye Ol veya Giriş Yapwww.bizimbahce.net Dili olmayanın Özgürlüğü de olamaz!
|
|
|
|
bizimbahçe/FORUM
|
 |
« Yanıtla #2 : 11 Mart 2010, 21:30:41 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
« Yanıtla #3 : 12 Mart 2010, 09:30:40 » |
|
|
|
« Yanıtla #4 : 12 Mart 2010, 11:35:28 » |
|
|
|
« Yanıtla #5 : 12 Mart 2010, 19:49:19 » |
|
|
|
« Yanıtla #6 : 12 Mart 2010, 21:02:57 » |
|
|
|
« Yanıtla #7 : 12 Mart 2010, 21:16:28 » |

Üye Grubu: Tam Üye
Teşekkür Sayısı: 7
|
Ben de bugün bitkisiz boş olarak bekleyen saksılardaki toprakların tamamını boşaltıp iki kova da bahçeden toprak ekleyip yarı yarıya da torf ekleyip yeni oluşan fideler için hazırlık yaptım. Biraz da gübre eklersem epeyce bi toprak elde etmiş olurum. Gübre oranı ne kadar olmalı acaba? İnşallah hayırlı bol ürünlü bir hasat mevsimi geçiririz.
Merhabalar, İyi yanmış hayvan kemresi bulabilirseniz çok iyi olur. Ayrıca 3 ölçek bahçe toprağına 1 ölçek hayvan kemresi eklerseniz çok güzel bir karışım olur. Bu karışım güzel bir verim almanızı sağlar düşüncesindeyim. Bol hasatlar dileklerimle, Sağlıcakla kalın,
|
|
|
|
|
|
|
|
|
« Yanıtla #8 : 12 Mart 2010, 21:19:22 » |

Üye Grubu: Tam Üye
Teşekkür Sayısı: 7
|
Bende yarın arkadaşımla beraber bir yere gidip bahçe toprağı ve alabilirsem bi kurbanlık satan bi yerden koyun gübresi alıcam aynı zamanda evde bulunan organik atıkları yani maydonoz,limon,portakal,çay,domates,biber gibi artıkları bir kabın içerisine koydum ve bir haftadır suyun içerisinde duruyorlar şimdi o suyu süzdükten sonra hali hazırda şaşırtma yapacağım hıyarlarımı sulayacağım geriye kalan posalarıda eğer annem izin verirse blenderdan geçirip ufak partiküllere ayırıp bahçeden aldığım toprağın içine gömücem ve bir miktar beklemek gerekir herhalde...kompost dediğimiz birazda bu oluyo sanırım ..yanlışlaım varsa lütfen düzeltin...saygılarımla
Merhabalar, Kullanacağınız hayvan kemresi yanmış veya iyi işlenmiş hayvan kemresi olursa sizin için daha iyi olur. Koyun kemresi çok yabancı ot oluşturacağı için sizi ve bitkilerinizi sıkıntıya sokabilir. Sağlıcakla,
|
|
|
|
|
|
|
|
|
« Yanıtla #9 : 12 Mart 2010, 21:29:03 » |
|
|
|
« Yanıtla #10 : 12 Mart 2010, 21:44:50 » |
Yönetici

|
Koyun gübresini en fazla 1/3 oarnında koymanızda fayda var. Diğer oranlar 1/3 bahçe toprağı ve 1/3 torf. Tabi bu karışıma, toprak düzenleyiceler, kompost gibi ürünler de ayrıca katabilirsiniz.
Sayın seyyah53,
sizin bahsettiğiniz soğuk kompost. Oluşumu 1, 2 veya daha fazla süreyi bulabiliyor. Acaleniz yoksa bu yöntemle elde edeceğiniz komposttan çok fayda görebilirsiniz. Ayrıca toprağa gömeceğiniz bu karışıma çiftlik gübresi de katarsanız çok daha zengin bir kompost elde etmiş olursunuz.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
« Yanıtla #11 : 12 Mart 2010, 21:57:42 » |
|
|
|
« Yanıtla #12 : 12 Mart 2010, 22:05:06 » |
|
|
|
« Yanıtla #13 : 12 Mart 2010, 22:10:32 » |
|
|
|
« Yanıtla #14 : 12 Mart 2010, 22:14:13 » |
Yönetici

|
Ben balkonumdaki toprakta bulabildiğim az bir miktar inşaat kumu kullandım. Olsa iyi olur ama olmasa da sorun değil. Kum yerine perlit, vermiculit, ponza taşı, klinoptilolit vs. kullanabilirsiniz.
Hazır satılan kompost hakkında bir yorum yapamayacağım. İçeriğinde neler kullanılmış bilmek lazım. Streil mi? Ben zor da olsa balkonumda yaptım.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|