Gönderen Konu: Aspir Yetiştiriciliği  (Okunma sayısı 19585 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı BizimBahce.net

  • Kıdemli Üye
  • ****
  • İleti : 470
  • Nerden: Türkiye
  • Aldığı Teşekkür : 48
  • Cinsiyet : Bay
  • Bizimbahçe
Aspir Yetiştiriciliği
« : 03 Nisan 2009, 22:41:25 »

Aspir, genellikle 80-100 cm arasında boylanabilen, dikenli ve dikensiz formları olan, dikenli formların dikensizlere göre daha fazla yağ içerdiği, sarı, beyaz, krem, kırmızı ve turuncu gibi değişik renklerde çiçeklere sahip, tohumları, beyaz, kahverengi ve üzerinde koyu çizgiler bulunan beyaz taneler şeklinde olan (ender durumlarda siyah tohumlara da rastlanabilir), dallanan ve her dalın ucunda içerisinde tohumları bulunan küçük tablalar oluşturan, renkli çiçekleri (petal) gıda ve kumaş boyasında kullanılan, derinlere gidebilen bir kazık kök sistemine sahip, tohumlarında % 30-50 arasında yağ bulunan, Linoleik (Omega-6) ve Oleik (Omega-9, zeytin yağı kalitesinde) olmak üzere 2 ayrı tipi olan, yağı yemeklik olarak kaliteli, biodizel yapımında da kullanılabilen, küspesi hayvan yemi olarak değerlendirilen, kuraklığa dayanıklı, yazlık karakterde ve ortalama 110-140 gün arasında yetişebilen tek yıllık bir uzun gün yağ bitkisidir.

ASPİR TARIMI

Aspir tarımındaki en önemli avantaj (kolaylık), Buğday-arpa tarımında, toprak hazırlığından ürünün depoya alınmasına kadar geçen sürede kullanılan bütün alet-ekipmanların bu bitkinin tarımında da kullanılabilmesidir. Belki de bu özelliğinden dolayı, üreticiler tarafından benimsenmesi daha kolay ve çabuk olacaktır.

Toprak Hazırlığı: Toprak bakımından çok da seçici olmasa da, derin, verimli tınlı, drenaj problemi olmayan ve su tutma kapasitesi yüksek, pH değeri nötr veya nötr'e yakın (pH 5-7) olan topraklar aspir tarımı için idealdir. Daima bu tip topraklar tercih edilmelidir. Ancak, kıraç alanlarda da başarılı bir şekilde yetişebilmektedir.
Aspir tarımı yapılacak alanlarda dikkat edilecek bir diğer önemli konu ise, tarlanın özellikle yağmur sularını göllendirmeyecek bir konumda olması, yüzey drenajının iyi olması gerekir. Eğer, tarla içerisinde yer yer çukur alanlar var ise ve yüzey drenajı da kötü ise, özellikle yağış suları ve sulama suları bu alanlarda birikerek bitkinin kök bölgesinin bazı hastalıklara açık hale gelmesine neden olacaktır.

Toprak hazırlığı olarak, eğer tarla, bir önceki bitkiden sonra aspir ekimine kadar boş bırakılacaksa, sonbaharda veya ilkbaharda pullukla sürülmelidir. Ekimden önce ise, diskaro ile ekime hazırlamak yeterli olacaktır.
Tarla hazırlığının ekimden hemen önce yapılması, bahar aylarında tarlada ortaya çıkacak kendi gelen bitkiler (halaza-bir önceki ve/veya diğer kültür bitkileri) ve yabancı otların yok edilmesi nedeniyle, aspir'in ilk gelişme dönemleri için temiz, yabancı otlardan arınmış bir yetişme ortamı sağlayacaktır. Tuzlu topraklar, aspir tarımı için olumsuz etkide bulunur. Aspir'in tuza dayanıklılığı, arpa ile aynıdır. Toprakta tuzun fazla bulunması, çimlenmeyi, verimi ve tanedeki yağ oranını düşürür.

Gübreleme: Ekimden önce, toprak tahlili yaptırılarak eksik olan bitki besin maddeleri tamamlanmalıdır. Köklerin derinlere gidebildiği göz önüne alınarak, toprak tahlillerinin 1.0-1.5 m derinlikten alınan örneklerle de yapılması gerekir. Etkili kök derinliğinde, bitkinin alacağı besin maddeleri mevcut olmalıdır. Toprak tahlilinin yapılamadığı durumlarda, dekara 12-15 kg saf azot (N) hesap edilerek, bitki gelişmesine başlangıç olması için bir miktar da fosfor (P) ilavesi yapılarak ekimden önce toprağa serpilip karıştırılmalıdır. Tavsiye edilen normal fosfor miktarı, dekara 3-5 kg dır. Aynı şekilde, Potasyum (K) gübrelemesi de yapılmalıdır. Fakat, ülkemiz toprakları, genelde potasyum açısından yeterli kabul edilmektedir.

Gübreleme açısından, piyasada bulunan ve kompoze bir gübre olan 20-20-0 gübresi en uygun olanıdır. Eğer potasyum gübrelemesi gerekiyor ise, sadece potasyum içeren gübreler ilave olarak da verilebilir. Eğer, bu 3 tip gübreyi aynı anda vermek gerekirse, yine kompoze bir gübre olan 15-15-15 gübresi seçilebilir. Bu tip gübre verilecekse, fosfor ve potasyum miktarına göre hesap yapılıp, toplam miktar belirlenmeli, eksik kalacak olan azot miktarı için de, sadece azot içeren amonyum nitrat veya üre gibi gübreler kullanılmalıdır. Eğer, topraktaki fosfor ve potasyum miktarları yeterli ise, sadece azot gübrelemesi için, daha önce bahsedilen amonyum nitrat veya üre gübresi tek başına kullanılabilir. Tahlil sonuçlarına göre, değişik alternatifler yaratmak mümkündür.

Aspir bitkisi 3.5-4 ay gibi kısa bir sürede yetişebildiği için, gerekli olan bütün gübrelerin ekimden önce bir seferde toprağa serpilip karıştırılması gerekir. Gübrenin bir seferde ekimle veya ekimden önce verilmesi göz önüne alındığında, etki süresinin yavaş ve sürekli olması nedeniyle, üre gübresinin kullanılması daha mantıklı olacaktır. Eğer, ekimden önce toprağa karıştırılmayıp ekimle beraber uygulanacak ise, tohum ve özellikle ürenin birbirlerine temas etmemesine özen gösterilmelidir. Aksi takdirde, çimlenme ve çıkışlarda problemler yaşanabilir.

Ekim Tarihi: Aspir, yazlık bir bitki olduğundan bahar ayında ekilmelidir. Ancak, kışları fazla soğuk olmayan, ılıman bölgelerde kışlık olarak da ekilmesi mümkündür. Örneğin, ülkemizde Çukurova bölgesinde kışlık olarak, Kasım ayında ekilebilir.

Yine Çukurova bölgesi yanında, bahar-yaz yağışları olmayan veya yetersiz kalan Şanlı Urfa gibi güney bölgelerimizde (tabii kışı ılıman olmak şartıyla) kışlık olarak Kasım ayında veya Aralık ayı başlarında ekilmesi tercih edilmelidir.
Fide döneminde, diğer bitkilere oranla soğuklara daha fazla dayandığı için, biraz daha erken ekilebilir. Ekimin 20 Mart-20 Nisan tarihleri arasında yapılması uygundur. Geç ekimlerde, bitkiler kısa kalmakta, dallanma azalmakta, verim ve tanedeki yağ oranı düşmektedir. Bu nedenle, ekimlerin zamanında ve uygun şekilde yapılması çok önemlidir.

Sıra Arası ve Ekim Şekli: Değişik sıra aralıklarında ekim yapılmasına rağmen, yabancı ot mücadelesi ve kontrolü açısından, sıra arasının dar tutulması en iyi yöntem olarak kabul edilmektedir. Bu amaçla, tavsiye edilen en uygun sıra arası, 15-20 cm dir.

Hububat ekiminde kullanılan makineler (mibzerler), aspir ekiminde de rahatlıkla kullanılabilmektedir. Daha geniş sıra aralıklarında (40-60 cm) ekim yapıldığı takdirde, yabancı ot mücadelesi ve kontrolünde sıkıntılar yaşanmaktadır. Çünkü, geniş sıra aralıkları, yabancı ot gelişimini teşvik etmektedir. Böyle durumlarda, özel aletlerle (yüksek ve ince lastikli traktörler) veya yine ekimde belli aralıklarla boş sıralar bırakılarak çapa makinesinin buralardan hareket etmesi sağlanmaktadır. Bu da fazladan masraf gerektiren, üretim maliyetlerini arttıran işlemlerdir.

Tohumluk Miktarı ve Ekim Derinliği: Sıra arasının 15-20 cm olduğu durumlarda, dekara 4-6 kg tohumluk kullanılmalıdır. Bu durumda, tohumun iriliğine göre (1000 tane ağırlığı), dekarda 100.000-120.000 arası bitki (ortalama 100.000 bitki) bulunacak ve sıra üzeri mesafesi de 5 cm olacaktır. Dekara atılacak tohumluk miktarı ortalama olarak 5 kg’ ın altında olmamalıdır. Çok küçük taneli çeşitlerde daha az miktarda tohumluk kullanmak gerekir (yaklaşık 4 kg). Geniş sıra aralıklarında, tohumluk miktarı 2-3 kg civarındadır.

Dekara 5-6 kg tohumluk kullanımı ilk bakışta biraz fazla gibi gözükse de, yeşil aksama uygulanabilecek yabancı ot ilaçlarında sıkıntı yaşandığı için ve büyümenin ilk dönemlerindeki rozet büyüme sırasında aspir bitkilerinin yabancı otlara boğdurulmaması için biraz sık ekmekte fayda vardır. Bu sıklık belki hastalık problemi yaratabilecektir ancak, yabancı ot problemini kontrol etmek açısından gereklidir.

Ekim derinliği, toprak şartlarına göre değişiklik gösterse de, 2.5-4.0 cm' lik ekim derinliği en idealidir. Ekimde hiçbir zaman 5 cm' den daha derine tohum bırakılmamalıdır. Üniform çıkışlar, genellikle sığ (yüzlek) ekimlerde sağlanmıştır.

Yabancı Ot Kontrolü: Aspir bitkisi, gelişmenin ilk 3-4 haftalık döneminde yabancı otlarla rekabet edemez. Bu konuda çok zayıf olduğu için, yabancı otlardan çok etkilenir. Bu nedenle, gelişmenin ilk dönemlerinde bitkiyi yabancı otlarla rekabete sokmamak için, ekimden önce tarlanın bir çıkış öncesi herbisit (ot ilacı) ile ilaçlanması ve ilacın toprağa karıştırılması gerekir veya çıkıştan hemen önce tarla yüzeyine uygulanması gerekir. Aspir tarımında çıkış öncesinde tarla yüzeyine veya ekimden hemen önce toprağa karıştırılarak kullanılabilecek ve tavsiye edilen herbisitlerden bir kaçı şöyledir; Trifluralin, Metolachlor, EPTC, Barban, Profluralin ve Paraquat. Bunlar, etkili kimyasal maddelerden birkaçı olup, ticari ilaç isimleri firmalara göre değişik isimler altında olabilir.

Bunlardan, Metolachlor (Dual II) hem ekim öncesi toprağa karıştırılarak hem de ekimden sonra-çıkıştan önce toprak yüzeyine uygulanabilir. Diğerleri ise, sadece ekimden önce toprağa karıştırılarak uygulanır. Çıkış sonrası yabancı otların yeşil aksamına uygulanabilecek herbisit olarak “Stomp” kullanılabilir.

Ancak, daha önce de belirtildiği gibi, ekimde sıra arasının dar tutulması (15-17 cm), yabancı otları bastıracağından, ayrı bir yabancı ot mücadelesi gerekmeyecektir. Çıkış sonrası yabancı otların kimyasal yolla mücadelesinde yeşil aksama kullanılabilecek herbisitlerin piyasada bulunamama ihtimaline karşı, ekimden önce ekilecek alanın mutlaka treflan ile (dekara 230-250 g) ilaçlanması gerekir. Bu doz miktarı, normal tarla içindir. Çok ağır topraklarda (kil oranı yüksek) bu doz 300 gr’a a kadar çıkarılabilir. Kumsal tarlalarda, Treflan dozu dekara 150-160 gr olmalıdır. Aksi takdirde, bitkilerde yanmalar ortaya çıkabilir.

Çeşitler: Günümüzde, sadece 3 aspir çeşidi mevcuttur. Bu çeşitlerden 2 tanesi (Yenice ve Dinçer), 1983 yılına kadar tescil edilen çeşitler olup, 1 tanesi ise 2005 yılında tescil edilmiştir. Daha önce yıllarda, 5-154 olarak üretimi yapılan hat, 2005 yılında Remzibey-05 ismiyle tescil edilmiştir. Bu çeşitler, Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilmiştir. Bu çeşitlere ait bazı tarımsal özellikler aşağıda verilmiştir.

Yenice: Dikensiz, kırmızı çiçekli, 100-120 cm boyunda bir çeşittir. Diğer 2 çeşitten 10-15 gün daha geç hasada gelir. Bin Tane ağırlığı 35-40 gr arasında olup, tanedeki yağ oranı da % 20-25 arasında değişir. Linoleik tip yağa sahiptir.

Dinçer: Dikensiz, mat-kırmızı renkte çiçeklere sahip, 90-100 cm boyunda bir çeşittir. Remzibey çeşidinden 2-3 gün önce hasada gelir. Bin Tane ağırlığı 45-50 gr arasında olup, tanedeki yağ oranı % 25-28 arasında değişir. Linoleik tip yağa sahiptir.

Remzibey-05: Dikenli, sarı çiçekli, 60-80 cm boyunda bir çeşittir. Tescili 2005 yılında yapılmıştır. Bu yıla kadar 5-154 ismiyle üretim izinli olarak bilinmekteydi. Bin Tane ağırlığı 45-50 gr arasında olup, tanedeki yağ oranı % 30-35 arasında değişir. Yağı oleik tiptedir (zeytin yağında olduğu gibi)

Sulama: Her ne kadar kuraklığa dayanıklı bir bitki olsa da, kritik dönemlerinde sulama yapılması verimi arttıracaktır.

Aspir tarımında tane verimi açısından en kritik dönemler, sapa kalkma dönemi ve çiçeklenme öncesi dönemlerdir. Bu iki dönemde de, eğer havalar çok kurak giderse ve toprakta yeterli rutubet yoksa, sulanması verimi olumlu yönde arttıracaktır. Sapa kalkma dönemi, genellikle çıkıştan 20-25 gün sonraya denk gelmektedir. Çiçeklenme öncesi dönem ise, çeşitlere bağlı olarak, yine çıkıştan yaklaşık 55-65 gün sonrasına denk gelmektedir. Bu dönemlerde, eğer yeterli yağış alınamaz ise ve sulama imkanı da varsa, yapılacak ek bir sulama verimi arttıracaktır.

Eğer sulama yapılacak ise, kuraklık belirtileri bitki üzerinde ortaya çıkmadan önce yapılmalıdır. Özellikle, bitkilerin alt yapraklarında ortaya çıkacak "yanma" lar (yaprakların kahverengileşmesi), bitkinin su stresine (kuraklık) girdiğinin en belirgin işaretidir. Çok sıcak havalarda, sulama yapılmamalı veya çok kısa sürede bitirilmelidir.
Sulama ile ilgili diğer bir konu ise, sulama suyu hiçbir zaman tarla yüzeyinde uzun süre göllenmemelidir. Bu durum, bazı kök hastalıklarına uygun ortam hazırlar.

Hasat: Yaprakların büyük bir bölümünün tamamen kuruduğu (kahverengileştiği), çiçek çanak yapraklarının hemen hemen kahverengiye döndüğü (geç açmış çiçek tablalarındaki çanak yapraklarında hafif bir yeşillik olabilir) ve tablaların elle kolaylıkla harmanlanabildiği ve tanelerin tamamen beyaz renk aldığı dönem hasat zamanının geldiğinin bir işaretidir. Bu dönem, genellikle çiçeklenmeden yaklaşık 4-5 hafta sonraya denk gelen dönemdir. Bu dönemde, bitkiler fizyolojik olgunluğa ulaşmış demektir ve hasat yapılabilir.

Hasat, zamanında, geciktirilmeden hemen yapılmalıdır. Aksi takdirde, tanelerde renk değişikliği ve eğer yağış olursa, tablalarda bulunan tanelerin çimlenmesi söz konusudur.

Hububat (Buğday-arpa) hasadında kullanılan biçerdöverler, aspir hasadında da rahatlıkla kullanılabilir. Ancak, makinenin ayarlarının uygun bir şekilde yapılması zorunludur.

Biçerdöverin dolap hızı, hareket hızından % 25 daha fazla olmalıdır. Hasat-harman sırasında, tanelerde kırılmayı önlemek için, 55 cm' lik batörlerde, batör hızı düşük bir seviyeye, 550 devir/dakika, ayarlanmalıdır. Diğer bir ifadeyle, çevresel hızı yaklaşık 910-920 m/dakika olmalıdır. Kontrabatör açıklığı, ön tarafta 1.5-1.6 cm, arka tarafta ise, 1.2-1.3 cm olmalıdır. Bitki artıkları nedeniyle makinenin tıkanmasını önlemek için, eleklerin sarsılma hızı, hububat için kullanılan hızdan daha fazla olmalıdır. Boş tanelerin ve sap parçalarının kolaylıkla atılması için, fan ayarının da yeterli olması gerekir.

Hasat edilen ürünün problemsiz, uzun bir süre ve güvenli bir şekilde depolanabilmesi için tane neminin % 8 olması gereklidir. Bu oran, % 10' u geçmemelidir.

Sanayide İşlenmesi: Aspir yağlık bir ürün olduğu için, sanayide yağ elde etmek üzere değerlendirilir. Yağ elde edilmesinde, ayçiçeği işleyen tüm makineler aspir işlemeye de elverişlidir. Herhangi bir makine değişikliğine gerek yoktur. Bu nedenle, ülkemizde sanayide işlenmesi açısından hiçbir problem olmaması gerekir.
Yağ alındıktan sonra geriye kalan küspe içerdiği % 22-24 protein nedeniyle iyi bir hayvan yemi olarak değerlendirilmektedir.

Daha Fazla Bilgi İçin:

Dr. Metin BABAOĞLU
Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü
Müdürlüğü P.K: 16 EDİRNE

Tel: 0284-235 81 82
Faks: 0284-235 82 10

Linkback: http://www.bizimbahce.net/forum/aspir-yetistiriciligi-t749.0.html




Bizim Bahçe Forum

Aspir Yetiştiriciliği
« : 03 Nisan 2009, 22:41:25 »

Çevrimdışı botanik

  • Yönetici
  • *****
  • Oktay
  • İleti : 1594
  • Nerden: Kocaeli
  • Aldığı Teşekkür : 447
  • Cinsiyet : Bay
    • bizimbahce
Aspir, Türkiye`nin yağ açığını kapayabilecek mi?
« Yanıtla #1 : 23 Ağustos 2009, 14:35:01 »
Aspir, Türkiye`nin yağ açığını kapayabilecek mi?



Orijini Anadolu olan yağlık bitki aspirin ekim alanı, verilen destekle birlikte hızla artarken, bu bitkinin Türkiye`deki yağ açığını, verilen destek miktarının yüzde 10 daha artırılmasıyla kapatabileceği belirtildi.Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fikret Akınerdem, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yalancı safran, Amerikan safranı ve boyacı safranı gibi isimlerle de bilinen aspirin ana vatanının Fırat nehri civarı olduğunu söyledi. Kurak iklime dayanıklı ve ortalama yağ oranı yüzde 30-45 arasında değişebilen bir yağ bitkisi olan aspirin aslında Türkiye`nin milli bitkisi olduğunu dile getiren Akınerdem, aspirin çok yönlü kullanıma sahip bir bitki olmasına karşın, Türkiye`de bazı yörelerde, özellikle ev ihtiyacını karşılamak üzere geleneksel olarak da üretildiğini anlattı.

Akınerdem, aspirin dünyada tıbbi amaçlarla ve çiçeğindeki boya maddesinin gıda ve kumaş boyacılığında kullanılması amacıyla yetiştirildiğini, daha sonraları ise tohumundaki yağı için yetiştirilmeye başlandığını vurguladı.

Ülkemizin birçok yöresinde kolayca yetiştirilebilen aspirin tohumlarından elde edilen yağın yemeklik olarak tüketildiğini ve kaliteli olduğunu anlatan Akınerdem, “İnsan sağlığı açısından önemli olan toplam doymamış yağ asitleri (özellikle Omega 6) oranı aspirde yüzde 90-93`tür ve bu oran çok yüksektir. Zeytinyağındaki Omega 6 oranı ise yüzde 70`ler civarındadır. Yani aspir yağının besin değeri en az zeytinyağına eşdeğerdir“ dedi.

Aspirin yağ kalitesinin çok iyi tanınmamasının, bu bitkinin Türkiye`de gelişmesini engellediğini anlatan Prof. Dr. Akınerdem, şunları kaydetti:

“Ülkemizde her yıl toplam tüketilen yağın ve yağlı tohumlu bitkilerin yaklaşık yüzde 70`i, milyarlarca dolar ödenerek ithal ediliyor. Oysa ülkemiz tarım potansiyeli, ihtiyaç duyulan yağlı tohum bitkisi üretiminin tamamını karşılayabilecek durumdadır. Son yıllarda, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı aspirin kilogramına 23 kuruş destek vermektedir. Diğer desteklerle birlikte çiftçiye üretim maliyeti sıfır olmaktadır. Çiftçiye buğdaydan 2 kat da fazla kazandıran aspirin üretim alanı ülkemizde hızla artıyor.“

Akınerdem, Türkiye`deki yağ açığını kapatabilecek potansiyele sahip aspirin ekim alınının, çiftçiye kaliteli ve yağ oranı yüksek tohum temin edilmesi halinde kısa sürede 1 milyon hektara ulaşabileceğini, ancak bunun için verilen desteğin yüzde 10 daha artırılması gerektiğini ifade etti.

Çiftçiyi aspir üretimine teşvik etmek için bu bitkinin “Milli Bitki“ ilan edilmesi ve etkili bir tanıtım yapılması gerektiğini anlatan Akınerdem, “Ülkemizde ayçiçeği işleyen her tesis, ilave bir makine kullanmadan, herhangi bir değişiklik yapmadan aspir tohumunu da kolayca işleyebilir. Bu durum ayrıca, ham madde yetersizliğinden atıl durumda bekleyen pek çok tesise de iş imkanı yaratacaktır“ dedi.

Aspir üretiminin yaygınlaşmasıyla ülke ekonomisine yılda en az 2-3 milyar dolar katma değer sağlanabileceğini vurgulayan Akınerdem, “Konya`da ise aspirin üretim alanı, destek miktarının artırılmasıyla kısa sürede en az 100 bin hektara ulaşabilir“ diye konuştu. Kaynak: Star
« Son Düzenleme: 23 Ağustos 2009, 14:44:02 Gönderen: botanik »
“İnsanların en hayırlısı, insanlara faydalı olandır”. H.Ş


Bizim Bahçe Forum

Aspir, Türkiye`nin yağ açığını kapayabilecek mi?
« Yanıtla #1 : 23 Ağustos 2009, 14:35:01 »

Çevrimdışı botanik

  • Yönetici
  • *****
  • Oktay
  • İleti : 1594
  • Nerden: Kocaeli
  • Aldığı Teşekkür : 447
  • Cinsiyet : Bay
    • bizimbahce
Aspir Yetiştiriciliği
« Yanıtla #2 : 24 Ağustos 2009, 19:15:08 »
Memlekette (Eskişehir/sivrihisar) bu sene aspir ekimi yaptırdık. Bugünlerde hasat yapılacakmış. Fakat pazarlama problemi var sanırım.

Aspir alımı yapan yerler hakkında bilgi aramaktayım..


Çevrimdışı akdenis

  • Doğasever
  • **
  • İleti : 29
  • Nerden: antalya
  • Aldığı Teşekkür : 6
  • Cinsiyet : Bay
Aspir Yetiştiriciliği
« Yanıtla #3 : 05 Ekim 2009, 09:10:54 »
Ülkemizde o kadar güzel verimli topraklar var ki, bu zenginliği kullanmak zamanı geldi artık ;)
« Son Düzenleme: 11 Ekim 2009, 21:15:32 Gönderen: Savaş »


Çevrimdışı Duygu

  • Kahraman Üye
  • *****
  • İleti : 862
  • Nerden: İstanbul
  • Aldığı Teşekkür : 59
  • Cinsiyet : Bayan
Aspir Yetiştiriciliği
« Yanıtla #4 : 07 Ekim 2009, 12:41:18 »
Aspir benim çok sevdiğim bir baharattır. Hele bir yöresel yemeğimiz vardır ki, aspirsiz asla olmaz :)


Çevrimdışı botanik

  • Yönetici
  • *****
  • Oktay
  • İleti : 1594
  • Nerden: Kocaeli
  • Aldığı Teşekkür : 447
  • Cinsiyet : Bay
    • bizimbahce
Aspir Yetiştiriciliği
« Yanıtla #5 : 07 Ekim 2009, 19:13:49 »
Aspirin baharat olarak kullanıldığını bilmiyordum.


Çevrimdışı Duygu

  • Kahraman Üye
  • *****
  • İleti : 862
  • Nerden: İstanbul
  • Aldığı Teşekkür : 59
  • Cinsiyet : Bayan
Aspir Yetiştiriciliği
« Yanıtla #6 : 11 Ekim 2009, 14:28:34 »
Güneydoğu Anadolu'da kullanılır. Bu Gaziantep'in meşhur yemeği "Yoğurtlu Patates"
Yemeğin üzerindekiler "Aspir"... "Haspir" de denir yörede:



Fotoğrafı konu dışı ise silin lütfen.


Çevrimdışı botanik

  • Yönetici
  • *****
  • Oktay
  • İleti : 1594
  • Nerden: Kocaeli
  • Aldığı Teşekkür : 447
  • Cinsiyet : Bay
    • bizimbahce
Aspir Yetiştiriciliği
« Yanıtla #7 : 11 Ekim 2009, 14:33:30 »
Duygu hanım ağzım sulandı valla  ;D Çok nefis görünüyor. Size afiyet olsun.

Belki ilerde forum sayfalarımıza yemek tarifleri bölümü ekleriz. O zaman bu nefis yemeğin tarifini mutlaka bekliyorum :)

Saygılar.


Çevrimdışı Duygu

  • Kahraman Üye
  • *****
  • İleti : 862
  • Nerden: İstanbul
  • Aldığı Teşekkür : 59
  • Cinsiyet : Bayan
Aspir Yetiştiriciliği
« Yanıtla #8 : 11 Ekim 2009, 14:36:42 »
Tabi ki, tarif isteyin yeterki Oktay Bey.

Yalnız bu fotoğraftakini ben yapmadım. İnternetten alıntı yaptım.  :)
İleride bayan yoğunluğu artar ve de yemek bölümü olursa tarifini eklerken kendi yaptığımın fotoğrafını eklerim inşallah :D


Çevrimdışı Savaş

  • Yönetici
  • *****
  • İleti : 3780
  • Nerden: Ankara
  • Aldığı Teşekkür : 304
  • Cinsiyet : Bay
  • doğaya sabır ile bakmak...
Aspir Yetiştiriciliği
« Yanıtla #9 : 11 Ekim 2009, 21:19:58 »
Duygu hanım, elinizde kuru aspir varsa fotoğraflayarak eklemeniz mümkün mü? Ben Gaziantep'te onca zamandır sanırım bu baharatı kullandım ama adını hiç bilemedim. Eğer resmini eklerseniz tanıyacağım.

Bu arada sayın botanik, ben üniversiteyi Eskişehir'de okudum, yani sizin memlekette. Ancak o zamanlar, elimin altında ziraat fakültesi olduğu halde bitkilere bu denli hevesli değildim, veya hevesli olduğumu fark edememiştim.

Saygılarımla.
Balkondaki Özgürlüğüm: www.bizimbahce.net
Dili olmayanın Özgürlüğü de olamaz!


Çevrimdışı Duygu

  • Kahraman Üye
  • *****
  • İleti : 862
  • Nerden: İstanbul
  • Aldığı Teşekkür : 59
  • Cinsiyet : Bayan
Aspir Yetiştiriciliği
« Yanıtla #10 : 12 Ekim 2009, 23:09:25 »
Savaş Bey isteğinizi okuyunca gecenin bu saati aspiri pozdan poza soktum :D
İşte sizin için  aspir fotoğrafları:


Kavanozda:
 


Tabakta:



Tabakta, daha yakından:



Olmadı elime alıp objektife soktum:




Umarım hatırlayabildiniz meşhur baharatımızı.  :)
Yoğurtlu patates yedi iseniz Gaziantep'te, mutlaka hatırlarsınız. Onun dışında bazı yoğurtlu çorbalarda da kullanılır. Aslına bakarsanız kullanım alanı sınırlıdır.


Çevrimdışı Savaş

  • Yönetici
  • *****
  • İleti : 3780
  • Nerden: Ankara
  • Aldığı Teşekkür : 304
  • Cinsiyet : Bay
  • doğaya sabır ile bakmak...
Aspir Yetiştiriciliği
« Yanıtla #11 : 13 Ekim 2009, 18:19:03 »
Teşekkür ederim Duygu hanım. Bu tam da benim dediğim ve bildiğim o baharat. Bir ara bu aspiri de ekmeyi düşünebilirim.


Çevrimdışı botanik

  • Yönetici
  • *****
  • Oktay
  • İleti : 1594
  • Nerden: Kocaeli
  • Aldığı Teşekkür : 447
  • Cinsiyet : Bay
    • bizimbahce
Aspir Yetiştiriciliği
« Yanıtla #12 : 13 Ekim 2009, 18:48:43 »
Ya bende aspir deyince şu resimdeki aspirin tanelerini sanmıştım.  ;D da şaşmıştım.  :o



Şimdi Duygu hanım olayı daha netleştirmek adına bu resimdekiler aspir çiçeğinin kurusumu?


Çevrimdışı Savaş

  • Yönetici
  • *****
  • İleti : 3780
  • Nerden: Ankara
  • Aldığı Teşekkür : 304
  • Cinsiyet : Bay
  • doğaya sabır ile bakmak...
Aspir Yetiştiriciliği
« Yanıtla #13 : 13 Ekim 2009, 21:13:51 »
Duygu hanım adına cevap vereyim, ayıp olmaz ise,ı
evet, o çiçeğin tepesinde bulunan renkli yaprakların kurusu onlar.


Çevrimdışı Duygu

  • Kahraman Üye
  • *****
  • İleti : 862
  • Nerden: İstanbul
  • Aldığı Teşekkür : 59
  • Cinsiyet : Bayan
Aspir Yetiştiriciliği
« Yanıtla #14 : 13 Ekim 2009, 22:37:13 »
Teşekkür ederim Duygu hanım. Bu tam da benim dediğim ve bildiğim o baharat. Bir ara bu aspiri de ekmeyi düşünebilirim.

Hatırlamanıza sevindim. Ekerseniz biz de tecrübelerinizden faydalanmış oluruz inşallah Savaş Bey.



Yeni Konu Açamazsınız.
Cevap Yazamazsınız.
Eklenti Gönderemezsiniz.
Mesajınızı Düzenleyemezsiniz.
BBCode Açık
İfadeler Açık
[img] Açık
HTML Açık

 

solucan gübresi