Saksıda aloe vera yetiştiriciliği
Daha önceden sitemiz bizimbahce.net te defalarca aloe vera bitkisinin faydalarını yazmıştık. Şimdi bu konumuzda aloe vera nın faydalarına girmeden saksıda aloe vera yetiştiriciliği konusuna girmek istiyorum. Dünya Sağlık Örgütü’nün onay verdiği bir bitkidir ve haricen kulanımının her hangi bilinen bir yan etkisi yok. Faydalarını okumak için tıklayın: Aloe vera faydaları

Aloe Vera
Faydalarını okuyunca aloe verayı evinizin bir köşesinde mutlaka yetiştirmeliyim diye düşünüyorsanız bence de doğru düşünüyorsunuz. Aloe vera bakımı kolaydır, fazla ilgi istemez, çabuk büyür. Kolay yetiştirebileceğiniz böyle değerli bir bitkiyi evinde yetiştirmeyi kim istemez ki.
Aloe vera çoğaltması da kolay bir bitkidir. Bitki dibinden devamlı yavru veren aloe vera, bu yavruların ayrılması ve başka ufak saksılara dikilmesi suretiyle kolayca çoğaltılabilir.
Dünyada her yıl aloe vera hakkında bir çok kitap yayınlanmakta.Üretimi ve Aloe veradan yararlanan sektörel kullanım alanlarının sayısı da giderek artmaktadır. Aloe türünün ünlü üyesi aloe vera hemen her evin olmazsa olmazı şifalı bir bitkidir. Nasıl ki sargı bezi, yara bandı vs. ecza dolaplarının olmazsa olmazı ise, Aloe Vera da balkonunuzun tıbbi anlamda olmazsa olmazı. Özellikle ciltte bir yanık, kesik sonrası iyileşmekte geciken yaralarınız mı var, hemen Aloe Vera’nın bir yaprağının ucunu koparın, yanığın veya yaranın üstüne sürün. Etkisini çok çabuk görebilirsiniz…

saksıda aleo vera
Saksıda aloe vera yetiştirmek istiyorsanız bilmeniz gerek bazı püf noktaları vardır. Aleo vera bakımı ve yetiştiriciliğinde bilinmesi gerekenler:
- Aloe veraya uygun yaşan şartları sağlanırsa sıfır bakımla uzun süre yetiştirilebilir. Bahçede yetiştirecekseniz güneş gören geçirgen bir toprak yapınız olmalıdır. Kışın 0 C dereceye kadar kısmen dayanabilir havası kuru iklimlerde soğuğa dayanım daha azdır. Eksi derece bitki zarar görür ve ölüme kadar gider. Eksi dereceye düşmediği sürece bahçede yaz kış kolayca yetişmekte. Yazın dışarıda kışın içeride tutacaksanız sonbahar sonu havaların tam soğumaya başlamadığı bir zamanda bitkiyi içeri alın ilk baharda ise havaların ısındığı zaman dışarı çıkarın. Böylece bitkiniz bu mevsim geçişlerindeki duruma adepte olacaktır.
- Eğer saksıda aloe vera yetiştirmek istiyorsanız toprağınız humuslu ve geçirgen havadar olmalıdır. Humuslu toprağınızın geçirgen olmasını sağlamak amacıyla; 4 ölçü humuslu toprak + 1 ölçü dere kumu + 1 ölçü tarım perliti veya ponza taşı kullanabilirsiniz.
- Balkonunuzda Aloe vera ya güneş gören en iyi yeri ayırın. Ne kadar çok güneş görürse o kadar iyi olacaktır. Ama çok kızgın yaz aylarında direk güneş zarar verebilir böyle durumlarda direk güneşi keserseniz iyi olur. Avea veranızı özellikle gece esintisi alacak bir yerde bulunması da sağlıklı gelişmesi için uygundur.
- Aloe vera sulaması genelde şu şekilde yapılır; kışın toprağı çok kurursa çok az sulanmalı, hatta bulunduğu yer serin ve az ışık alan bir yerse kış boyunca hiç sulamasanız da yaşayabilir. Yazın ise yukarıda verdiğim toprak ölçüleri gibi geçirgen ve süzek yapılı toprak kullanıyorsanız toprağı kurumaya yakın az fakat sık sulayabilirsiniz. Toprağınız az geçirgense toprağın kurumasını bekleyin ve kurudukça sulayın.
- Aloe vera gübreleme de şu şekilde yapılır; İlk bahar, yaz mevsiminde 20 günde bir sıvı genel içerikli veya kaktüs gübreleri sulama suyuyla beraber verilmelidir.
- Aloe vera saksı değişim zamanı; Aleo veralar ufak saksılarda yaşayabilir. Saksı içerisindeki toprağın zamanla besin elementlerinin azalacağı ve toprak yapısının değişeceği göz önüne alındığında bir çok bitkide olduğu gibi aloe veralarda da 2-3 yılda bir toprak değişimi yapmak faydalı olur. Toprak değişimi ilk baharda havalar ısınınca yapılır. Diğer bitkilerde olduğu gibi hemen su verilmez, toprağı kuruyunca su verilir.
- Aloe vera çoğalma metodu; Kök bölgesinden devamlı yavru verirler. 3-4 yapraklı olan yavrular buradan sökülerek süzek yapılı nemli topraklara dikilir ve sulama yapılmaz. Toprak kurudukça sulama yapılır, yavru bitki tutana kadar bu şekilde sulamaya devam edilir.
Sizlere aloe vera yetiştiriciliği hakkında bilgiler vermeye çalıştım. Umarım faydalı olur soru ve görüşlerinizi yorum bölümüne iletebilirsiniz.
Saksıda aloe vera yetiştiriciliği adlı konumuz izinsiz ve kaynak belirtilmeden kopyalanması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’na göre suçtur. Kaynak link belirtilerek ( http://www.bizimbahce.net/balkon-bahceciligi/saksida-aloe-vera-yetistiriciligi.htm ) izinsiz olarak ta kullanabilirsiniz, bilgi paylaşıldıkça güzeldir.
FOTOĞRAFTA GÖRDÜĞÜNÜZ BOL YAVRULU ALOE VERA FİDANI 75 TL!
EN AZ 10 YAVRUSU VAR VE HER YIL BOL YAVRU VERMEKTE.
GERÇEK ALOE VERA FİDANI ALMAK İÇİN AŞAĞIDAKİ FORUMU DOLDURUNUZ
merhaba aleo veram balkonumdaydi dun karda dondu iceri aldim simdi ise yumusadi ve egildi yapraklari ne yapmaliyim?
Çiçeği belli bir yerden sonra uzamaz çiçeğini açar ve kurur, koparırsınız.
Merhaba. Bizim saksi cok kalabalıklaştı. Ancak sorum su bi dal up uzun oldu ve surekli cicek aciyor. 1.5 metre oldu. Bu cicek hep uzuyor mu anlamadım…
Saksı değişimini ilkbahar-yaz mevsiminde yapın. Yazın bitkinizin ince dalları büyür merak etmeyin şimdilik dinlenmekte ler.
Merhaba
Bende yaklaşık 2 ay önce saksıda bu bitkiyi aldım ilk aldığımda 3 dal idi şimdi yaklaşık 10 dal oldu haftada 1 bir çay bardağı kadar içimde muz kabuğu bekletilmiş dinlenmiş su döküyorum şuan 10 dal oldu ve saksı dibinde 4 adet yavru var… Saksı değiştirmem gerekmi? Saksım küçük çünkü birde 1 tane dalın üzerinde siyah bir nokta var bide dallar çoğalıyor ama bitkinin kendisi ince?? Yani normalde bu bitki kalın gövdeli olur ama benimkisi yeşil soğan yaprakları kalınlığında bu normalmi??
Sayın Ayşe, kış mevsiminde aloe vera bitkisinin büyümesi durur. Ancak ilk baharda büyümesi hızlanır ve yavru vermeye başlar. Kışın bu bitkiyi unutmak gerekir..
Aleoveram büyümesi çok yavaş ve yavru vermiyo ne yapmalıyim
Aleovera yavru vermiyo hiç. Sağlıklı gözüküyor tek sorun yavru vermiyo geç büyüyo ne yapmalıyim
Aloe veram dışardaydı ve soğuk yemiş yaprakları yumuşamış, içeri aldım ama kurtabilir miyim onu
Merhaba bana satın alacağım bir site adresi, tel numarası v.s. verirseniz çok sevinirim.
Sayın Ayşegül sobalı odaya almanıza gerek yok fakat dışarıda bulundurmakta riskli, donlu günlerde aloe vera dayanamaz.
Sayın Emel aloe veranın faydalı olduğu cinsi sarı sabır olarak bilinen Aloe Vera Barbadensis dir.
Aloe vera yaprak uçlarından renk değiştirdi sarı kahverengi gibi. Önce evin içindeydi daha iyi güneş alması için balkona aldım ama yanlış mı yaptım. Sobalı odaya mı almalıyım
Merhaba, aloe veranın yapraklarının içindeki jelin direk cilde uygulanabilen ve yutulabilen bir çeşit şifalı madde olduğunu duydum, bu amaçla evde yetiştirmek istiyorum. Fakat bilinen 300 çeşidi varmış, acaba hangi cinsi bu amaçla kullanılabilir?
Böcekleri temizleyip uzaklaştırın.
Bitkinin yaprakları ve köklerine doğru küçük böcekler var ne yapmalıyım
Sayın Tülay, aloe vera saksı değişimi için ilk bahar-yaz ayı uygundur. İçinde bulunduğumuz kış aylarında saksı değişimi yapmayın. Saksıdan torağı dağıtmadan çıkarın ve daha büyük saksıya dikin.
En alt daldan koparın fakat anladığım kadarıyla aloe vera fideniz de küçük, bu yüzden bir sene kadar büyümesini bekleyin ki bitkiniz güçlensin.
Merhaba aloe vera çicegi aldık fakat saksı cook kucuk yeniden nasıl ekebilirim. ve yüzüme sürmek istiyorum nereden kopara bilirim.
Aloe vera bitkisini kışın soğuk ve donlardan korumak gerekir, bunun için odada camın önü uygundur. Fakat kış sonu balkona almanız gerekmekte. Bahsettiğiniz sorunlar ilk baharda bitkinin gelişmesiyle düzelecektir. Şimdilik yapacak pek bir şey yok.
Merhabalar
Aleovera bitkimi bir arkadasim yetistirdi daha sonra ben odamda camin onune koydum acaba saglikli yetisebilmesi icin uygun bir yer midir? Birde kopardigim yapraklarin ucu sararir gibi oldu. olmemistir insallah yapraklarinyeşile donmesi icin ne yapmam gerekiyor? Simdiden tesekkur ederim
Aloe veranın üretimi yukarıdaki makalede anlatıldığı gibidir, sizin dediğiniz gibi köklenme şansı hiç yoktur.
Aloeveranin yaprağını kesip suya katsam koklenir mi
Aloevera var ben de bıçakla dalını kessem. Eksen biter mi yada yaprağını kesip suya katsam koklenir mi
aloe vera satışı yapıyormusunuz fiyatı nedir?
göz kapağımda arpacık cikmisti aloe vera yapraginin icinden aldigim jeli arpacığa surdum 24 saat gecmeden arpacık yok oldu gecti. Basta cekinerek surdum fakat aloe veranin goz arpacığına iyi geldigini bizzat kendim gordum.
Sayın Sinan yorum yazdığınız konuyu okudunuz mu? Sorunuzun cevabı konuda mevcut.
aloe vera fidesi aldim bakimini nasil yapmaliyim
Aloe vera fidanıyla ilgili sıkıntılar için bitkiyi sipariş verdiğiniz yerle irtibata geçin ve şikayetinizi iletin. Kurumuş dalları koparıp varsa içindeki jeli kullanabilirsiniz..
Mrb ben internetten bu bitkiyi siparis ettim iki saksı geldi bana. Ama sanki sorun var yapraklarinda bocek ısırığı var bazi yapraklardada kesik cizik gibi izler var ama kurumuş yerleri izleri var onlari kulansam etkisini gorürmüyüm.
Aloe veranın kırılan dallarını kırıldığı bölgeden koparın (bu dalları buzdolabına koyup ihtiyaç duydukça kullanabilirsiniz) Bitkiniz kendini toplayacaktır, yeni yapraklar verecektir. Aloe vera arsız bir bitkidir dipten yeni yavrular verir. Aloe vera sulaması toprağı kurdukça yapılmalı sıcak yaz aylarında fazla suyun bir zararı olmuyor fakat yaz harici mevsimlerde az sulama yapmalısınız.
Merhaba aloe vera bakmaya basladim fakat yolculuk sirasinda 6-7 saat kapali kaldi ve 5-6 dali yarisindan kirildi. Yine de kesmedim veya koparmadim ne yapmalim? Ve birde su verme olayinda ortalama ne kadar su vermeliyim? Yardimci olursaniz sevinirm
Aloe vera fidanınızı saksıya dikerken köklerini zedelemiş olabilirsiniz, köklerin yeni saksıyı sarıp alışana kadar büyümemiş olabilir. Kısa zaman da kendini toplayacaktır.
merhaba aloe veramı aldım ve saksıya diktim fakat kendinde hiç bir büyüme gözükmüyor yaklaşık 2 ay oldu
Merhaba alo veram geçen yıl temmuz ayında almanya dan geldi .Geldiğin diplerinde yavru vardı.Ama bu yıl hiç yavrulamadi Bir yıl içinde 3 veya 4 kez saksı değiştirdim.Suan yeşil ve sağlıklı görünüyor.Neden yavrulamiyor sizce şimdiden teşekkür ederim.
Merhabalar ben aleovera bitkisini evimde yetistirmek istiyorum ancak nereden temin edecegimi bilmiyorum yardimci olur musunuz?
Toprağınız su geçirgen değilse ve çok sulamışsanız köklerin çürümesi normaldir. Kökleri gerçekten çürüdüyse üstlerinin yeşil olması bir fayda sağlamaz.
Benim bitkim küçüktü fakat yeni filiz veriyordu sulamasi bakımını doğru yaptığımı düşünürken dün gece yan yattiklarini gördüm. Ne yapmalıyım kökü kurtulur mu. Dipten çürümüş fakat üstleri hala yeşil.
Telaş yapmayın zamanla düzelir yeşil rengini alır, yazın toprağı kurudukça sulama yapın. Direk yakıcı güneş alıyorsa yerini değiştirip gözlemleyin.
İlkbahar yaz daha uygun olur. Sonbahar ve kışın saksı değişimi yapılacaksa sulama yapmayın, kökler çürümesin.
Merhaba. Bir arkadaşım bana 6-7 yıldır yetiştirdiği aloe vera bitkisini verdi. Saksıyı eve getirdiğimde aloe veranın yaprakları solmaya ve kararmaya başladı. Daha önce saksıdan aldığım bir kaç sürgünü yeni toprağa dikmiştim. Toprağı önerilen şekilde hazırlamaya çalıştım. Onların diplerinden yeşermeye başladığını gördüğümde, tüm saksıda ki sürgünleri ve ana aloe verayı yeni toprağa diktim. Diktiğim sürgünler diplerinden yeşermeye başladılar. Ana aloe veranın da üst yaprakları yeşermeye başladı ama alttaki yapraklar yine solgun ve cansızlar. Sulamayı da tavsiye edilen şekilde yapmaya çalışıyorum. Bu yaprakları kesmem gerekiyor mu ve de bitkinin iyileşmesini hızlandırmak için ne yapabilirim ?
saksıyı sonbaharda değiştirsem olurmu
Benim aloe vera bir yaprağı hafif kahverengi oldu ne yapmam gerekiyor yardımcı olurmusunuz
Düşme esnasında aloe vera bitkiniz zarar görmüş olabilir, fazla sulama yapmayın köklerini çürütmezseniz dipten yeni sürgünler verebilir.
Merhaba, gunes gorsum diye balkona koydum. Ilk aldigim gun balkondam dustu. Iyi durumdaydi. 15-20 gundur cansizlasmaya basladi, yapraklari sararmaya basladi. Ne yapmam gerekiyor?
Yardimci olur musunuz?
Sayın Ayşe,
Aloe vera normalde diplerden yeni sürgünler verir. Bu sürgünlerden köklü biçimde dikkatlice söküp başka saksılara aktarmanız gerekir. Eğer bunu yapmazsanız saksı zamanla kalabalık bir hale gelir.
Aloe vera bitkisini çok sık sulamamalısınız. Yapraklardaki yeşil görünüm solmaya ve kahverengi bir hal almaya başladığında sulama zamanı gelmiş demektir. Tabi toprak taş gibi olana dek de beklemeyin. Eğer sık sulanırsa ya çürür ya da boya atar… Boy attığında ise bir süre sonra çiçek açacaktır.
Merhaba alo vera bitkim 1 yıl dır bakıyorum boyu uzadı ama ama hiç filiz vermedi ne yapa bilirim bana gmail den ulaşirsaniz sevinirim
Aloe vera kırılan yerden tutmaz. Yani tutan varsa da çok zordur. Aloe verayı çoğaltmanın n kolay ve doğru yolu, dipten veren yeni sürgünleri dikkatlice söküp başka bir saksıya aktarmaktır.
Benim aloe vera bitki kırıldı kırılan yerden toprağa diktim ama sanki kuruyacakmis gibi eski canlılığı yok onu nasıl eski haline getire bilirim çiçek toprağı aldım gübre katmadim
tohum ekiminde genel olarak ilkbahar-yaz dönemi uygundur.
Bende aloe vera tohum olarak var. Bunu hangi zamanda ve nasıl ekmeliyim. Bana yardımcı olur musunuz